Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Месни заговезни

| обновено на 11.02.18 в 14:47

Днес е църковният празник Неделя месопустна. 

Месни заговезни е винаги в неделя - осем седмици преди Великден. Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия  пост. Думата "заговезни" идва от заговявам, започвам да постя.

Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост. До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване. 

През тази година Великият пост започва на 19 февруари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ограничават движението заради мача България - Люксембург

Заради футболната среща между националните отбори на България и Люксембург, която ще се проведе на стадион „Христо Ботев“, се въвежда временна организация на движението за времето от 15:00 ч. до 23:00 ч. днес, информираха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”.  Изцяло или поетапно ще се спира движението на пътни..

публикувано на 12.10.24 в 08:43

Локализираха пожара в депото на Цалапица

През нощта е локализиран пожарът в сметището за битови отпадъци край Цалапица.  Запали се сметището на Цалапица, четири пожарни гасят пламъците Шест пожарни екипа се борят с пламъците от късно снощи, като са работили цяла нощ заедно с тежка техника. Включени са и водоноски от ОП "Чистота". Осигурени са и инертни материали за гасенето.  Тази..

обновено на 12.10.24 в 08:15

Жители на Трилистник излизат на нов протест

Жители на селата Трилистник, Скутаре и Рогош в община "Марица" излизат на протест заради забавеното изграждане на жп-надлез между селото и Рогош. Протестът е насрочен за 11.00 ч. край строящото се съоръжение.  Трилистник протестира заради недовършен жп надлез Хората обвиняват НКЖИ за огромното забавяне в строителството, което по думите им, е..

обновено на 12.10.24 в 08:15

В Пловдив пак събират пластмасови капачки и бутилки

Есенната кампания на инициативата „Капачки за бъдеще“ продължава. Днес пластмасови капачки и бутилки, както и алуминиеви кенчета ще се събират на паркинга на голям хипермаркет в Пловдив от 9.00 до 13.30 ч., а утре – на паркинг до автогарата в Пазарджик. „До момента със средства, събрани от кампанията, заедно дарихме 22 кувьоза, 6 детски..

обновено на 12.10.24 в 08:15
Задържаните братя за убийството в Столетово

В Столетово организират бдение в памет на убития Борис

Бдение в памет на убития Борис Кисьов с искане за справедливост ще се състои днес от 11.00 ч. в карловското село Столетово. Организатор е новосформираният инициативен комитет “Столетово - единни за справедливост”.  Среднощно убийство шокира хората в с. Столетово Присъстващите ще поднесат цветя и ще запалят свещи пред дома на Кисьов.  В..

обновено на 12.10.24 в 07:34