Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоглобите да постъпват във фонд "Чист въздух", иска пловдивският бизнес

| обновено на 14.02.18 в 14:40

Да се създаде фонд за по-чист въздух в града предлагат от сдружение „Бизнесът за Пловдив“, граждани и ПП „Зелените“. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на общинската програма за подобряване чистотата на атмосферния въздух в Пловдив. 

В дискусията се включиха общински съветници, еколози, бизнесмени, неправителствени граждани и малцина граждани.

Идеята е с парите от глобите, събрани заради замърсявания, общината да финансира мерки, които дългосрочно да подобрят качеството на въздуха, обясни изпълнителният директор на „Бизнеса за Пловдив“ Ангел Стоев. Предложението ще бъде разгледано още на следващото заседание на консултативния съвет, каза ресорният зам.-кмет Розалин Петков.

Проектът на програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух включва редица мерки до 2023 г., които да намалят чувствително 4-те основни замърсителя на въздуха. Като най-сериозни замърсители се отчитат фините прахови частици, отделяни при изгарянето на некачествени твърди горива, и азотният диоксид, основен източник на който е транспортът в града. 

Мерките включват анкета сред граждани на район „Централен“ с какво се отопляват, подмяна на старите горивни инсталации и печките на твърдо гориво с по-ефективни, топлофициране или газифициране на сгради, разширяване на велоалеи, озеленяване и др.

След като РИОСВ и МОСВ съгласуват програмата, тя ще бъде окончателно приета от Общинския съвет. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът край Отец Паисиево се разраства, битката с огъня продължава

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узна истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). Света Марина се счита за покровителка на..

публикувано на 17.07.24 в 08:51