Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веси Сариева отказа общинско финансиране за Нощта

Фондация „Отворени изкуства”, инициатор на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”, отказва финансирането от 40 000 лева от община Пловдив. Парите са заложени в тазгодишния културен календар на Пловдив и са в подкрепа на участниците във фестивала и организационни дейности. 

Отказвайки финансирането от общината, реагираме на заплахите на кмета Иван Тотев, обяви директорът на фондацията Веселина Сариева. Тя определи като недопустим публичния коментар на пловдивския кмет на неин пост във фейсбук, в който тя изрази притесненията си по повод ремонта на ул. „Отец Паисий“.

Припомням, на официална пресконференция в общината кметът Тотев заяви – цитирам: „Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на общината, че не знам какво ще прави тогава“

Според Сариева, това сплашване е метод отпреди времето на демокрацията. Тя е категорична, че по никакъв начин не е засегнала кмета, а е изразила личната си позиция. Впоследствие личната ми позиция беше трансформирана в професионална атака, обяви Веселина Сариева. 

По думите й, кметът Иван Тотев си е позволил фамилиарно и грубо отношение към нея. Механизмите на управление на българската култура се основават до голяма степен на  размиването на границите между лично и професионално, смята Веселина Сариева. Тя е убедена, че такова управление е недопустимо и на подобни прояви трябва да се реагира.

Аз реагирам на заплахата, на всяването на страх, на тоталитарния начин на управление на кмета Иван Тотев и на риториката, която властва в българската политика, и е недопустима, подчерта Веселина Сариева.

Тя е категорична, че фестивалът „Нощ на музеите и галериите в Пловдив“ не е застрашен. От фондация „Отворени изкуства“ са решени да продължат връзката с участниците и почитателите на събитието, тъй като то е с изключително голям културен и икономически ефект за Пловдив. 

Ще търсим най – добрия баланс, за да може събитието да бъде културна платформа и да създава среда, посочи директорът на фондацията.

Няма официално изявление за решението на Фондация „Отворени изкуства” да откаже 40 000 лева финасиране за тазгодишното издание на фестивала „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”. Това заяви пред Радио Пловдив заместник -кметът с ресор култура Александър Държиков. Той посочи, че е научил за това от медиите и нарече неприятно решението на Веселина Сариева да оттегли проекта си от културния календар на Пловдив.

Съжалявам за това хубаво мероприятие, с което пловдивчани и гостите на града са свикнали, подчерта зам.-кметът.

Според него единствената алтернатива на община Пловдив е тези 40 000 лева да бъдат вложени в алтернативно мероприятие в същия жанр, което да не оставя празнота в културния календар на града. 

Един от вариантите е всички музеи да се включат в обща инициатива и да създадат продукт, който да е алтернативен на „Нощта на музеите и галериите“. Това събитие трябва да се проведе точно във времето на „Нощ“-та, смята Държиков. Той определи реакцията на Веселина Сариева като проява на лична обида, с която няма общо. Досега общината е работила много добре с г-жа Сариева и е подкрепяла нейните инициативи, припомни заместник-кметът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Направена е незабавна консултация с д-р Николай Шаранков, специалист по епиграфика,..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24

В Смолян започва документалният фестивал "Родопи филм фест"

В Смолян днес стартира четвъртото издание на Международния документален фестивал „Родопи филм фест“. В продължение на 4 дни зрителите ще могат да видят общо 36 филма от България, САЩ, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина и други страни. Основен акцент на фестивала тази година е поставен върху музикалните филми, като мотото е „Слушай..

публикувано на 11.07.24 в 08:49

Христо Тотев се завръща в Пловдив с изложбата "Махалото"

Арт клуб и галерия "Савов " открива ретроспективна изложба " Махалото" на художника Христо Тотев .  В експозицията са включени рисунки, графики и живописни платна от различни периоди в творчеството на живеещия в Сливен художник. "Обичам Пловдив, тук имам приятели художници и не само. Тук съм живял близо 20 години, любимо място ми е..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

"Времето на алафрангата" гостува в Смолянския музей

Регионален етнографски музей – Пловдив гостува на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян с една забележителна изложба. „ Времето на алафрангата “ e интересен поглед към възрожденската действителност в един многовековен и многоетничен интеркултурен град като Пловдив, който и в миналото, и днес винаги е бил част от Европа. Алафрангата е разказ, пренасящ във времето..

публикувано на 10.07.24 в 14:13