Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев може да е евентуалната промяна

Сблъсъкът между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, дали е израз на  обществени тенденции и настоения? Ще станат ли факт исканите оставки, как се отразява България в огледалото на европейското председателство, с институционалните и партиини конфликти в момента? 

Остана ли усещане за пълзящо напрежение, след като се обясниха и дистанцираха от атаките, в които замесиха депутата Делян Пеевски и шефа на кабинета на президента Иво Христов? Още за дебатите около Луков марш и гафа на БСП за Народния съд, исканите оставки на зам. председателя на НС Валери Жеблянов и шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев. Какво съдържа съвременната представа за патриотизъм?Въпроси към политолога Калоян Методиев:

Двете неща са свързани, какво е съвременния патриотизъм и какво се случва в България в последната седмица, в последната година, в последното десетилетие, ако щете. То е, че България е най-изостаналата и най-неразвитата държава в рамките на ЕС през последните десет години, когато беше задмината от Румъния. Не може да имаш реални успехи, да си патриот, да си решил другите си проблеми, да се занимаваш с история, ако не се отлепиш от това позорно място по икономически, демографски, социални показатели и престъпност. Ако  в един момен, не си толкова изостанал, че вече всички в този ЕС те ползват за нарицатилно, за корупция, за организирана престъпност, за бедност, за мръсотия, за умираща нация вече глобално,  за най-загиващия народ на планетата. В един момент, за мен патриотизмът в тази ситуация е, ти да си стъпиш на краката, да се стегнеш, да направиш огромно промяна, да обърнеш цялата държава нагоре с краката, да тръгнеш към решаване на проблемите по отношение на това изостанало развитие. Няма друг патриотизъм в момента, не в историята, не в във веене на байраци, патриотизмът за мен в момента е в това: организирана престъпност, корупция, доходи, да се внесе ред в държавата. Тогава вече ще можем да се занимаваме с по-възвишени неща, като исторически дебати, на свободно време, или каквото друго може да отвлича вниманието от този приоритет.

Ние сме най- изостаналите, имаме тежък проблем, трябва да погледнем себе си в огледалото и да видим, че не можем да продължаваме така.  

Интервюто с политолога Калоян Методиев е в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06

Ще преговаряме за програма с ясни срокове за изпълнение

Какъв е шансът мандатоносителят "Има такъв народ" да реализира получения трети мандат за съставяне на правителство правителство в раздробения и конфронтиран 50-ти парламент? Според депутата от ИТН Станислав Балабанов, той и неговите колеги искат да се случи нещо за българското общество и то - хубаво.  "Дали това може да стане, е въпрос на лична..

публикувано на 30.07.24 в 11:06

КС гарантира недосегаемост на "избралите" главния прокурор

Направените конституционни промени бяха издържани от законова гледна точка, но Конституционният съд  обяви тези в частта за съдебната система за противоконституционни заради широкото тълкование на т.нар. форма на държавно управление и свързаните с нея изменения в съдебната власт. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“...

публикувано на 29.07.24 в 10:58

7 пъти може да скочи "Такса смет" заради "замърсителят плаща"

От първи януари догодина общините в страната трябва да въведат нова методика за изчисляване на Такса смет. Тя ще се изчислява на принципа замърсителят плаща. В интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов заяви, че проблемът не е локален, а национален. Според изчисленията на някои общини таксата за битови отпадъци /ТБО/ може да скочи до 7..

публикувано на 29.07.24 в 08:44