Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефка на НИНКН с противоречиви показания по делото "Одрин 8"

Даниела Джуркова е подписала два напълно противоположни протокола, не помни как е станало

| обновено на 19.02.18 в 16:46

С разпит, продължил над три часа  на първия от множеството призовани свидетели от Министерството на културата, тази седмица в Окръжния съд продължава делото за разрушения тютюнев склад на "Одрин" 8.  

Припомням, че подсъдими по него са бизнесмените Александър Николич и Георги Бранеков, обвинени във фалшифицирането на документи, чието подправяне допуска събарянето на сградата, собственост на „Ориент табако“.  

Първа свидетелства шефката на Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ Даниела Джуркова. Тя обаче на няколко пъти даде противоречиви показания за основния въпрос – защо има два различни протокола, с напълно противоположни  заключения. 

Според едното, старият  тютюнев склад е паметник на културата, а според другото – че не е. Допълнително объркване внесе и факта, че и двата документа са подписани от нея, при това на едно и също заседание в института, на което тя не успя да даде убедителен отговор. 

Даниела Джуркова заяви, че от лятото е в отпуск по майчинство, а от началото на скандала е изминало доста време и затова не помни всички детайли.  

Това наложи съдът да и покаже нейните първоначални показания, дадени по време на предварителното следствие. Защитата на подсъдимите я подложи  на кръстосан разпит, отново показвайки нейни подписи върху протоколи, касаещи статута на сградата. 

И в този случай Даниела Джуркова не успя да обясни противоречията в тях, изтъквайки, че като административно лице, често и се е налагало да парафира множество документи. 

Това предизвика иронична забележка от адвокатът на подсъдимите Розалина Апостолова, че шефката на Националния институт  за културно наследство се е разписвала „като селски кмет“. 

Поради многото свидетели, очаква се делото да продължи и в следващите няколко дни. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Опустошителна градушка удари Горна Арда

Градушка удари смолянското село Горна Арда и унищожи 90 процента от земеделската продукция. "Много са щетите по пътищата и земеделската продукция в селата от Горното  поречие на река Арда и най-вече в Горна Арда и Сивино. Много от пътищата са  свлечени, има и изкъртен асфалт от пороите“, каза  Мариана Цекова, заместник-кмет на Смолян...

публикувано на 24.07.24 в 20:54

Пожар избухна в изоставени лозя между Драгомир и Мало Крушево

Огнеборци от различни служби на пловдивската пожарна потушават пожар в изоставени лоза и стърнища между селата Драгомир и Мало Крушево.  Огънят е избухнал  около 13:00 часа между общините Съединение и Хисаря.  Няма опасност за населението.   Основна пречка при гасенето е силният вятър, който често мени посоката си. На терен са три трактора и..

обновено на 24.07.24 в 17:11

Д-р Сийка Димчева е уволнена като директор на РЗИ Пловдив

Директорът на РЗИ – Пловдив д-р Сийка Димчева е уволнена от поста. От здравното министерство информират, че поста й заема временно д-р Аргир Аргиров до провеждането на конкурс . Аргиров е общински съветник от ГЕРБ и бивш зам.-шеф на РЗИ в града. Д-р Димчева бе назачена за ръководител на здравната инспекция през 2021 година, заменяйки на..

публикувано на 24.07.24 в 17:03

Рокада в креслото на областния управител в Смолян

С решение на Министерския съвет от днес от длъжността Областен управител е освободен Румен Пехливанов. На негово място се връща предишният областен управител Захари Сираков.  Двамата си размениха официално местата на пети юли, когато се проведе официална церемония. Тогава областният председател на ДПС Румен Пехливанов бе официално представен на..

публикувано на 24.07.24 в 16:31

Описват щетите от пожара в Отец Паисиево, стартира и дарителска акция

14 заявления за еднократна помощ от пострадали от огромния пожар в село Отец Паисиево са постъпили до момента в община Калояново, съобщи пред Радио Пловдив заместник-кметицата на общината Сузана Николова. Тя уточни, че най-сериозно е положението с младо семейство с дете на 1 година и 3 месеца, чийто дом е бил изпелелен, както и на майка с..

публикувано на 24.07.24 в 15:37