Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквам сериозен разговор с проф. Камен Плочев утре в НС

Твърдо съм за демонополизация на НЗОК, каза д-р Нигяр Джафер и посъветва да има надпартиен консенсус

Снимка: БГНЕС

В програма "Точно днес" интервю с д-р Нигяр Джафер, заместник - председател на НС и член на комисията по здравеопазване - коментираме актуализацията на бюджета на НЗОК и поисканата оставка на проф. Камен Плочев.

Д-р Джафер съобщи, че утре ще има извънредното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, на което ще бъде изслушан управителят на НЗОК проф. Камен Плочев.

Тя е един от 8-те депутати, поискали това заседание, след като в петък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на проф. Плочев заради поискана актуализация на бюджета на институцията зад гърба му. В понеделник проф. Плочев каза, че няма да подаде оставка.

Тя посочи, че все още не сме започнали да работим с този бюджет, защото по правилата едва от април започва финансиране по новия бюджет за 2018-та, дотогава се работи със средствата от предходния бюджет. 

Д-р Джафер характеризира ситуацията около управителя на здравната каса като поредния скандал в здравеопазването.

Не съм запозната с последните обвинения за точене на касата с това, че лекари водят свои пациенти от България с автобуси, посочи Джафер. По думите й правилата са различни и дължим на чужди каси над 260 млн. лева не за спешно лечение на българи.

 НЗОК работи с над 4 милиарда лева и е важно кой ги управлява, допълни д-р Джафер. Тя допълни: Нека припомним, че Касата получи 407 милиона повече за тази година. Когато говорим за много пари, става въпрос за политика, както и за решения които са належащи. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50