Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Така функционира демокрацията - когато говориш скандални неща, те ти костват поста

Отстраняването на Жаблянов е еволюция на демокрацията у нас

Който твърди, че е потъпкана свободата на словото, да отиде в Бундестага и да каже, че Холокоста е бил необходимо правосъдие!

Зад оставката на Валери Жаблянов се крие еволюцията на нашата демокрацияПрез последните години ние приключихме с прехода и започнахме да развиваме вече едно нормално общество. А нормалното гражданско общество е изключително чувствително по всякакви и най - разнообразни теми. 

Това заяви пред Радио Пловдив Георги Харизанов от Института за дясна политика по повод гласуваното днес от мнозинството в парламента отстраняване на социалиста Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание. 

Отстраняването е заради скандална декларация на социалистите, в която наричат "Народния съд необходимо и неизбежно правосъдие". Автор на декларацията е Валери Жаблянов.

Снимка

Според Георги Харизанов, когато бъде отправена такава тежка провокация, най - нормално е политическата класа да реагира. По думите му това е един акт на съзряване.

Снимка

След гласуването в парламента от левицата обявиха, че ще сезират Конституционния съд, както и съда за правата на човека в Страсбург.

Реакцията спрямо Жаблянов не е потъпкване на свободата на словото, категоричен е представителят на Института за дясна политика. Той препоръча на този, който твърди това, да отиде в Бундестага и да изнесе една реч, в която да каже, че Холокоста е бил необходимо правосъдие.

Валери Жаблянов се размина с леки последствия, тъй като той изобщо няма морално право оттук-нататък изобщо да бъде народен представител след всичко, което направи през последните месеци, уточни Харизанов.

Той посочи, че така функционира демокрацията - когато говориш скандални неща, те ти костват поста!

Георги Харизанав коментира и другия политически скандал - между здравния министър и шефа на здравната каса.

Той подчерта, че скандал има, тъй като касата е само една. Това е един огромен мастодонт, който харчи гигантски средства. Ако имаше още каси, нямаше да има монопол и темата нямаше да ни вълнува.

Камен Плочев е поредният случай на добър специалист, но слаб администратор и още по - слаб политик, каза още Харизанов. Той определи като меко казано скандални думите на Плочев - например това, че не знае кой е прекият му ръководител. Това е смешно, подчерта Харизанов.

Той обаче обясни, че системата е направена така - шефът на касата трябва да е и специалист, и политическо лице. Един човек не може да разбира от всичко. Проф. Плочев разбира от медицина и здравно осигуряване, но не разбира от политика.

Георги Харизанов коментира политическото поведение на БСП като посочи, че се присламчват към всеки един проблем и се опитват да го превърнат в своя кауза. По думите му, така функционира опозицията. Но да се иска актуализация на бюджета в началото на годината е невъзможно.

Харизанов е категоричен, че ако този скандал за пореден път се замете под килима, всички ние ще продължим да плащаме тези пари и те ще потъват.

Цялото интервю на Елена Крушкова с Георги Харизанов е в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29