Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстраняването на Жаблянов със смешни мотиви е отмъщение

Случи се очакваното, не можехме да очакваме друго при това „желязно“ мнозинство. Предложението на ГЕРБ за предсрочно  освобождаване на Валери Жаблянов от поста заместник-председател на НС  е в остро противоречие с правилника на НС, който  има силата на закон. Но въпреки това с някакви странни и по-скоро смешни мотиви  народните представители от ГЕРБ и ПФ „взеха главата“ на Валери Жаблянов. Това е по-скоро отмъщение заради оставката на Главчев, на Антон Тодоров, за искането за отстраняване на Пеевски от Парламента. Това заяви депутатът от БСП и член на парламентарната здравна комисия  Георги Гьоков.

По думите му, няма никаква логика да бъде издигана друга кандидатура за заместник-председател на НС, защото при съществуващата конфигурация на мнозинството, той би бил  само един фигурант в ръководството на НС  и нищо няма да зависи от него.

 Гьоков припомни, че в правилника за работа на Парламента – чл. 5, ал. 1, са записани причините, по които може да бъде отстранен заместник-председател от поста му. Това са или обективна невъзможност за изпълнение на задълженията, или превишаване на правата. А такива просто липсват, заяви Гьоков.

Няма проблеми с това, дали ще имаме заместник-председател на Парламента  от парламентарната група или не.  Това е възможност, а не задължение. Напр. 42-то НС работеше без заместник-председател на Парламента от ГЕРБ, които тогава открито бойкотираха работата му. Не бойкотираме работата на НС, ще казваме нашите виждания по всички теми и проблеми, но няма да излъчим заместник-председател. Ние обаче ще продължим да оспорваме това освобождаванена Жаблянов и мислим, че той ще бъде възстановен на мястото му.

Що се отнася до поредното вето на президента на закона „Пеевски“, за мене то е логично. Президентът е достатъчно самостоятелен като институция и със своите съветници формират отделна политика от политиката  на групата на БСП , така че  това решение не е подсказано от БСП.  Считам  обаче, че този закон наистина не трябваше да бъде приеман от НС, защото тогава щяха окончателно да бъдат доразграбени и онези активи на КТБ, които  досега не бяха отмъкнати, заяви Гьоков.

БСП категорично не застава зад гърба на проф. Камен Плочев заради действията му,  въпреки че ние го уважаваме като специалист. Заставаме обаче зад това, което той направи, защото то е в потвърждение на нашите тези, че  здравеопазването е недофинансирано.  Задлъжнялостта е голяма – около 300 млн лв.  Проф. Плочев е директор и никакъв министър не може да иска оставката му. Разбира се, че трябва да има екипност в работата, но ако законодателят беше решил, че  назначаването на директор на НЗОК  трябваше да става от министъра на здравеопазването, това трябваше да бъде записано в законодателството. Директорът на НЗОК обаче се избира от НС и ще си остане директор,  докато НС го освободи. Или ако подаде осъзната лично оставка, а не под натиск и заплахи. Явно обаче се прави опит за овладяване на здравната каса, защото  между министъра и директора на касата няма единодействие.

Големият въпрос в случая е как в края на ноември и в началото на декември, когато е приеман бюджетът на НЗОК, не са знаели параметрите на задълженията. Тогава предупредихме за тях.  И за това ние не заставаме сега зад личността на проф. Плочев, а заставаме зад неговите думи. Наистина управляващите дължат отговори на досто въпроси пред българските пациенти, които очакват адекватно отношение.

Нямам големи очаквания от днешната среща, защото дебатът директно се разви по медиите, но нека да чуем и от самия министър как се е стигнало до този конфликт – в министерството да не знаят какво прави касата, а в касата – какво казват от министерството. И още,  как се управляват парите на здравноосигурените хора, много въпроси има, които могат да бъдат зададени.  Както се казва, очаквайте новини.

Чуйте интервюто от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12