Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Биологичното земеделие дискутират в Пловдивския панаир

Снимка: Fermer.BG

Състоянието на биологичното земеделие в България, предизвикателствата и конкретни реални решения и иновации са темите, които ще се дискутират конференция в Пловдив.

Тя се организира от Фондация за биологично земеделие "Биоселена" с участието на Министерството на земеделието, храните и горите в рамките на БИО АГРА 2018. 

Конференцията “Биологичното земеделие в България: повече иновации за по-добри резултати“ ще се проведе в зала „България“ на Международния пловдивски панаир.

Биологичното земеделие бележи значителен ръст. В 178 страни в света имат вече биологично производство. Консумацията на био продукти расте устойчиво - потребителите са готови да дават повече пари за да консумират по-качествени храни. Най-големия пазар на този вид продукти е САЩ - там хората са похарчили миналата година  близо 39 милиарда евро, следват Германия и Франция. В България няма статистика за оборотите от био храни. През 2016 година у нас са регистрирани над 162 000 хектара сертифицирани площи и 7000 производители, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Стоилко Апостолов, управител на Биоселена.

Сега биологичното земеделие у нас се намира в тежък момент, тъй като парите за подпомагане по Мярка 11 са свършили и за втора поредна година няма да се приемат заявления по мярката. 

Цялото интервю с доктор Стоилко Апостолов можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 25.01.20 в 15:40

Пластмаса отрови рибата в река Марица край Пазарджик и Пловдив

Сигнал за умряла риба във водите на река Марица край пазарджишкото село Огняново е получен в 10,30 часа тази сутрин в РИОСВ – Пазарджик.  Пред Радио Пловдив директорът на инспекцията Костадин Гешев съобщи, че сигналът е подаден на тел. 112 и веднага е сформиран проверяващ екип съвместно с „Басейнова дирекция“ и Изпълнителната агенция по..

публикувано на 25.01.20 в 15:29

Протест пред посолството на Гърция в София заради убийството на Тоско Бозаджийски

Фенове на „Ботев" Пловдив се събраха на протест пред гръцкото посолство в София. Те настояват за обективно разследване на убийството на Тоско Бозаджийски.  28-годишният футболен фен загина в началото на януари в Солун, след като беше нападнат от група ултраси, а след това - блъснат от кола. Прецизно разследване, което ще разкрие цялата истина за..

публикувано на 25.01.20 в 13:42

При пожар в Пловдив намериха тялото на 81-годишна жена

Възрастна жена беше намерена мъртва в дома си тази сутрин в пловдивския район „Южен“.  Тялото ѝ е открито от екип на пожарната, отзовал се на сигнал за задимяване в къща на ул. „Г. Кондолов".  Пожарът е обхванал много малка част от имота, само около квадратен метър и е потушен изключително бързо.  В помещението обаче е открито безжизненото..

публикувано на 25.01.20 в 13:23

Апелативният прокурор Иван Даскалов подаде оставка

Апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов е подал днес оставка. Мотивите на този етап не са ясни.  Все още информацията остава непотвърдена от самия него, тъй не отговаря на телефонните повиквания.  Липсва и каквото и да е изявление от пресаташето на прокуратурата във втория по големина апелативен район в страната.  Оставката на Даскалов е..

обновено на 25.01.20 в 08:51