Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е изключена актуализация на бюджета на НЗОК

Здравеопазването за пореден път е разтърсено от скандал – скандал с мирис на пари, но и на политика.

Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев беше изслушан от депутатите в парламентарната здравна комисия относно дълговете към чужди здравни каси. Те са в размер общо на 271 милиона лева.Плочев твърди, че над 600 българи през последните две години са с мълчалив отказ от лечение в чужбина. Заради поисканата промяна в бюджетите на държавата и на касата зад гърба му и в нарушение на всички процедури, в петък здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев, който на свой ред отказа да се оттегли и се обяви за жертва на натиск. По темата – интервю с доктор Калин Поповски, депутат от ОП и член на парламентарната здравна комисия.

Тези пари не са предвидени в бюджета за 2018 година. И към края на годината ще имаме сериозни просрочия, тъй като според международните конвенции – имаме право на разсрочване на тези суми не повече от 18 месеца. Това ще доведе до известно напрежение през следващите месеци, заяви доктор Калин Поповски от Обединени патриоти, който допълни, че не е станало ясно къде точно се е скъсала нишката в края на миналата година.

Депутатът подчерта, че вчера за първи път са изнесени данни за отказ от лечение на български граждани.

Ако парите не стигнат, може да се наложи във втората половина на годината да се актуализира бюджета на НЗОК. Но това все пак зависи и от разходите в България. Тук ще припомня, че бюджета на касата е повишен за тази година с 407 милиона лева. Но още в първия месец на 2018 година виждаме тенденция за увеличение на средствата за лекарства за онко болни. Само за месец януари имаме 34 милиона лева разход за тези медикаменти – с 10 милиона повече. Тоест – започваме още в началото на годината със суми, които могат да доведат до тежки дефицити в края на годината, коментира доктор Поповски.

Народният представител е категоричен, че към момента няма основания професор Камен Плочев да подава оставка.

Динамично може да се стигне до тази ситуация, но за момента само това, че е уведомил Парламента, не можем да кажем, че това е толкова тежък грях, че оставката трябва да бъде подадена веднага, коментира Калин Поповски.

Цялото интервю с доктор Калин Поповски можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53