Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Брюксел Борисов обяви, че службите ще проверят "Инерком"

Службите да проверят сделката ЧЕЗ, а не фирма "Инерком"

Не вярвам, че тази Гинка от Пазарджик ще е истинският собственик на ЧЕЗ България

Продажбата на ЧЕЗ не е просто сделка при която частен инвеститор продава бизнеса си на друг частен инвеститор. Тук става въпрос за част от енергийната система на България, за най - голямото електроразпределително дружество. Затова има и други фактори, които влияят, и службите трябва да внимават.

Това заяви пред Радио Пловдив народният представител от БСП Георги Търновалийски

Повод за коментара стана подадената оставка от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Огласената от нея причина - заради съмненията, че влияе по някакъв начин на сделката за продажбата на ЧЕЗ и заради желанието й да изчисти името си. Петкова е сочена за близка със собствениците на бъдещия купувач на ЧЕЗ - пазарджишката фирма "Инерком". По думите й тя не е кума на семейство Върбакови, каквито слухове се появиха в публичното пространство. 

Депутатът социалист Георги Търновалийски изрази учудване от изненадващата оставка на министър Петкова и попита дали има нещо друго притеснително, нещо, което обществото не знае.

Не сме искали оставката на министърката. Искаме службите, органите да си свършат работата и да проверят сделката, заяви Търновалийски. 

Какво общо има тя със сделката, попита депутатът и допълни: Тогава признава ли си министърката, че влияе на независимите регулатори? Според Търновалийски, ако това е така, то е повече от скандално. Ако не е така, защо подава оставка и то за броени минути

Снимка

Голям въпрос, според пловдивския депутат, е коя банка ще застане зад тази сделка, при положение, че пазарджишката компания "Инерком", която се ръководи от Гинка Върбакова, няма печалби.

Имаме една жена, която има едно дружество, с 90 хиляди лева оборот за миналата година, с 16 хиляди лева загуби. На база на какво тя ще направи тази огромна инвестиция? С какво тя ще бъде гарантирана, кой ще я гарантира тази инвестиция, попита още Търновалийски. 

Една госпожа от Пазарджик, която няма достатъчно активи, няма достатъчно опит, ще застане начело на ЧЕЗ.

Не вярвам, че тази Гинка от Пазарджик ще е истинският собственик на ЧЕЗ България, подчерта депутатът.

Търновалийски обясни, че чешката компания ЧЕЗ се оттегли от българския пазар по много причини, но основно заради непредвидимост, несигурност, натиск - всичко това със сигурност е оказало влияние на тази чешка компания, която е държавна и заради това е и по - малко гъвкава.

Това показва, че в България бизнес средата не е добра. Не само, че нямаме нови инвеститори, но и тези които са тук, продават и бягат от страната ни, посочи Търновалийски.

Искаме службите да си кажат мнението не за фирмата, а за сделката. Нека регулаторите, службите да кажат дали това е нормална сделка, или отново имаме параван, зад който отново ще стои някой и ще дърпа конците

Цялото интервю на Неда Велкова с Георги Търновалийски е в звуковия файл.


Теменужка Петкова е министър на енергетиката на България в кабинета "Борисов 2" от 7 ноември 2014-та до 27 януари 2017 г. и отново - от 4 май 2017 г. - в правителството "Борисов 3".

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29