Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В рамките на два дни

Кандидатстудентска борса се провежда в Пловдив

| обновено на 26.02.18 в 16:30
Снимка: Д.Владимиров, Радио Пловдив

17 висши училища обявяват специалностите си и условията за прием на кандидатстудентската борса в Пловдив, която се провежда във филиала на Техническия университет на 26 и 27 февруари.

Това е 23-то издание на инициативата, в което се включват по-малко вузове и образователни институции. Основната информация за балообразуване и дати за прием на документи са в сайтовете на  университетите, но на място желаещите могат да научат подробности за учебни планове и програми по дисциплини.

Заради снежната обстановка при откриването на борсата все още не бяха пристигнали всички представители на университетите, а зрелостниците бяха единици. Като отчете лошото време професор Анна Аладжаджиян от организаторите, заяви, че демографският проблем и възможността за следване в чужбина са причината за отлива при участниците и бъдещите студенти.

Сред първите зрелостници, пристигнали за откриването бяха две момичета от Чирпан, които вече са избрали ИТ-сектора. Абитуриент от Пловдив вече се е насочил към икономическите специалности.

Новото и различното във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ са професионалните направления. Във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ отскоро има и нова специалност – военен лекар.  В Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград има интерес към специалностите от факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт. 

От пловдивските вузове участват Аграрният университет и Висшето училище по икономика и сигурност, както и домакините  от Техническия университет. 

От софийските вузове се включват СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС, ХТМИ,  Висше строително училище „Любен Каравелов”, Висше транспортно училище “Т. Каблешков”, Лесотехнически и Минногеоложки университет, Нов български университет.  Свои щандове  имат също Стопанската академия в Свищов и Техническият университет в Габрово. 

На изложението има и банки, които дават студентски кредити. По традиция някои от висшите училища дават възможност по време на борсата да се подаде заявка за участие в предварителните изпити, макар че някои от тях вече проведоха първите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28