Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червен код за снеговалежи и силен вятър в Смолян, оранжев - в цялата страна

Усложнява се обстановката в Родопите, където натрупа над 30 см сняг

| обновено на 26.02.18 в 10:45
Снимка: НИМХ към БАН

Предупреждение за много опасно време в цялата страна издаде за днес Националният институт по метрология и хидрология. 

В областите Смолян и Кърджали е обявен най-високият – червен, код за снеговалежи и силен вятър. Оранжев код е в сила за цялата страна. 

От МВР призовават да не се тръгва на път, ако не е много наложително, и да се проверява актуалната пътна обстановка. 

Малко след 9.00 часа от АПИ съобщиха, че  временно е ограничено движението за всички превозни средства по второкласния път Асеновград - Смолян поради силен снеговалеж и снегопочистване.

В Пловдив се очаква снегът да продължи да вали през целия ден и през нощта, а температурите да паднат. Още снощи 25 разпръсквача са обработили булевардите, мостовете и надлезите със сол и калциев хлорид. След сутрешния трафик ще пуснем и снегорините, които да изчистят кишата, обясни директорът на ОП "Чистота" в Пловдив Иван Стоянов. 

В интервю за Радио Пловдив той съобщи, че шофьори на предприятието са срещнали отпор от собственици на паркирани коли около Новотела, които не ги допуснали в малките улички да изчистят. Опасенията са им машините да не ударят паркираните коли, обясни Стоянов. 

От Областното пътно управление (ОПУ) съобщиха за Радио Пловдив, че снежната покривка в Пловдивска област е между 3 и 7 см, 37 машини чистят пътищата. Въведено е ограничение за камиони над 12 тона по пътя Асеновград – Смолян заради силен снеговалеж. 

Най-много сняг има в района на село Лилково, където натрупа 30 см. До момента няма постъпил нито един сигнал за бедстващи хора или затворен път, каза кметът на община „Родопи“ Пламен Спасов. 

В Пазарджишка област временно ограничение на движението на товарни автомобили над 12 тона е наложено в участъка Пазарджик - София от АМ "Тракия" поради снегопочистване. Ограничения има и на пътя Велинград - Юндола и Батак - Доспат. Временно е затворен за движение пътя между Панагюрище и село Оборище заради паднали дървета. Пътят се разчиства и след приключване на работата ще бъде отворен отново, съобщиха от пазарджишката полиция.
15 населени места в област Пазарджик са без ток поради аварии, причинени от силния вятър и обилния снеговалеж. С нарушено електрозахранване са селища от общините Пазарджик, Септември, Белово и Панагюрище. Аварийни екипи отстраняват авариите. 
Обстановката в Сърница се усложнява, каза кметът Неби Бозов. От полицията в Пазарджик съобщават, че към момента няма изолирани селища. Приоритетно се почистват главните пътища в региона.
Заради снеговалежите от снощи, в Смолянска област са въведени ограничения на движението за товарните автомобили над 12 тона по всички проходи на областта – Рожен, Пампорово, Превала, Печинско, както и по пътя Девин – Михалково. Снеговалежите продължават и към този час. През нощта не са постъпвали сигнали за инциденти по пътищата в областта.

Областният управител на Смолян Недялко Славов уточни пред Радио Пловдив, че снежната покривка в различните общини е между 5 и 25 см, като най-много сняг има по проходите. Обстановката е спокойна, няма бедстващи хора без ток или вода. Ограниченията за движение по проходите са с превантивна цел, за да се изчисти по-добре снегът, който продължава да вали, каза още областният управител на Смолян. 

Движението на влаковете в страната се осъществява нормално, въпреки усложнената зимна обстановка. До момента няма участъци, в които да има затруднения в преминаването на влаковите композиции, съобщават от БДЖ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51