Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гинка Върбакова връща на Пазарджик голям паркинг в града

Според чешка медии 1/2 от цената за ЧЕЗ е платена от офшорки

| обновено на 26.02.18 в 16:33
Снимка: БГНЕС

Гинка Върбакова - собственик на фирмата "Инерком България", която ще закупи активите на енергодружеството ЧЕЗ - България се оттегля от един от големите паркинги в Пазарджик. Информацията все още не е публично оповестена. В същото време в общината тече процедура за определянето на наемател на цялата „синя зона“ в Пазарджик. Засега не е ясно дали фамилията Върбакови ще е сред кандидатите.



Договорът между община Пазарджик и фирма "Грийн Билдинг БГ" ще бъде разтрогнат по взаимно съгласие, считано от 1-ви април. Освен от паркинга на старите Хали, Върбакова се отказва и от паркинга на ул."Иван Вазов". Община Пазарджик вече взе решение двата паркинга, които ще останат без стопанин, да преминат към „синята зона“ в града. Паралелно с това е открита и процедура за избор на наемател на цялата „синя зона“, като в сряда ще бъдат отворени внесените оферти от кандидатите.

Първият фамилен бизнес е търговията, разказва източник, близък до семейството. След това, по време на строителния бум от 2003 г., Върбакови започват да инвестират в строителни проекти и изграждат няколко жилищни и офис сгради в Пазарджик. Към 2008 г., когато се приемат целите за дял на енергията от възобновяеми енергийни източници и държавата предлага гарантирано изкупуване на произведения от такива централи ток на висока цена, те се насочват към фотоволтаиците. Първоначално нито една българска банка не им отпуска необходимото финансиране за изграждане на соларен парк, поради което Върбакови представят инвестиционния си проект пред чуждестранни кредитни институции и получават подкрепа от словашки бизнесмен и чешка банка. По думите на Шекерджиев тя е била коректен партньор на общината.

В края на миналата седмица в търговския регистър е вписано началото на ликвидация на четири дружества на Славчо Върбаков, като според адвокат Иван Църцъров, има и наложени запори на дяловете му:

Явно човекът иска да ликвидира четири от фирмите си - той има повече. Възможно по най-различни причини, най-елементарната е, че не иска да има повече тези четири фирми.

Засега няма отговор дали това има връзка със закупуването на ЧЕЗ.

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми. Това заяви в ефира на "Хоризонт" Веселин Вачков, директор на чешкото издание "Лидове новини", което днес излиза с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания "Инерком": 

Фирмата купувач - според информациите, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая  - почти половината от цената е финансирана чрез кредит от офшорни фирми. 

Вачков заяви, че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс": 

Една от офшорните фирми се казва "Score Trade" и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в Paradise papers. Със същата е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отстраниха грандиозната ВиК авария в Пловдив, пускат водата постепенно

Отстранена е голямата ВиК авария, която за почти две денонощия остави без вода мащабна част от Пловдив -  болшинството блокове в ЖК „Тракия“,  „Съдийския квартал“ и районите около развлекателния център „Ескалибур“.   По уверение на  ВиК – Пловдив,  в „Тракия“  водата вече е потекла. Въпреки това,  на повечето места  вода все още няма. Тя  се..

обновено на 17.08.24 в 18:38

Пловдив и Пазарджик - първи по жеги днес

За днес е в сила жълт код за високи температури в 14 области в страната.   Предупреждението от първа степен е за областите: Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, както и Русе, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.   В тези райони остава и много висок рискът от пожари. До обед навсякъде ще..

обновено на 17.08.24 в 15:39

Пияна шофьорка е блъснала линейката в Асеновград

От пловдивската полиция съобщиха подробности за снощния тежък инцидент в Асеновград, при който катастрофираха линейка и лека кола, след което и двете машини се преобърнаха на пътя.  Пострадали са всички участници в сблъсъка - четирима души.  Това се е случило око 21 ч. в петък на кръстовище, където лек автомобил Ситроен е ударил линейката.  По..

обновено на 17.08.24 в 11:25

Отново без вода в "Тракия", отстраняването на аварията продължава

Продължава отстраняването на ВиК аварията, която остави много пловдивчани без вода, в района на бул. „Санкт Петербург“ и ЖК „Тракия“.   Причината е спукан захранващ водопровод, аварирал край  развлекателния център "Ескалибур".  Живеещите в блокове в „Тракия“ съобщиха, че продължават да нямат вода, а чешмите по високите етажи са напълно сухи. От..

обновено на 17.08.24 в 09:11

Край Пловдив започва българо-американското учение "Тракийско лято"

Започва ежегодната съвместна българо-американска летателна тренировка „Тракийско лято“.  Тя ще се проведе от днес до 29 август в районите на 24-а авиобаза в Крумово, летище Пловдив, войсковия район в Чешнегирово и във временно отделени зони от въздушното пространство на страната.  В тренировката ще участват български войскови части, ВВС, командоси..

публикувано на 17.08.24 в 08:37