Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнобоят между здравното министерство и управителя на НЗОК води до нестабилност

Системата на здравно осигуряване в България е изчерпана

На България предстои тежък и сериозен дебат каква да бъде здравната ни система, но тя категорично не може да е такава, каквато е в момента

Снимка: Архив

Данните установиха, че общият размер на задълженията към края на януари 2018 година е 271 милиона лева. От тях просрочените задължения са 133 милиона”. Това обяви пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Припомняме, днес приключи назначената вътрешна проверка в касата, която трябваше да уточни какъв е точният размер на дълговете на Фонда към чужди клиники. Съобщените от Начева днес данни на практика съответстват на числата ,които бяха оповестени по-рано в пътек от пресцентъра на Фонда, както и от управителя му проф. Камен Плочев. Те обаче бяха определени като некоректни.

73 милиона от просрочените задължения ще бъдат разплатени през тази година – това е и сумата, която е заложена в бюджета на Касата за лечение на български граждани зад граница.

По думите на Начева разминаването в „данни, обстоятелства и факти се дължи на системно нарушение на вътрешно-нормативни документи от поредица от оперативни ръководства”. Поради тази причина е възложена корекция на оборотната ведомост, промяна на вътрешно-административните нормативни актове и документи до НЗОК до 15 март в съответствие със Закона за счетоводството. До 10 март управителят на НЗОК ще трябва да предложи погасителни схеми за разплащане със съответните държави в рамките на бюджета от 73 млн. лв. и разсрочване на останалите средства с прогноза за изплащане през 2019 година. Той ще трябва да докладва за вече сключените споразумения до 10 май.

Снимка

Разминаването в данни, обстоятелства и факти заради системните нарушения, правени от няколко ръководни екипа на Националната здравноосигурителна каса,  коментираме с адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК. 

За Радио Пловдив той обясни, че в резултат на проверките за тази година сумите не са тези 73 милиона, които са предвидени в бюджета, а са 133 милиона. 

Според нас има възможност да бъдат разсрочени тези сумиПроверката е установила известни нарушения на отчетността в НЗОК, откъдето идват и разминаванията и по-различните суми. Отчитането на входящите искания е ставало по вътрешните правила от 2007, а не по закона за счетоводството, обясни адвокат Дамянов.

Той допълни, че разнобоят между здравния министър и управителя на НЗОК води до нестабилност в здравната система. 

В момента е важно да се преодолее проблемът, който е създаден в касата, категоричен е Дамянов. Според него целта е да няма корекция на бюджета и да се направи всичко възможно да се постигне  споразумение с чуджестранните здравни каси за разсрочване на задълженията.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12