Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокираните в Тимишоара пловдивчани се прибират с правителствения самолет

| обновено на 27.02.18 в 16:02

По разпореждане на премиера Бойко Борисов самолет Ербъс 319 на Авиоотряд 28 ще извърши днес следобед извънреден полет по летище Тимишоара, за да прибере в София група от 113 български граждани, блокирани на летището в Тимишоара, след като самолет на нискотарифния авиопревозвач "Райън еър" е бил отклонен от маршрута Лондон - Пловдив към летището на румънския град вчера вечерта. 

Повечето от пътниците на злополучния полет са от Пловдив и околните селища. 

Летище Пловдив е било затворено още вчера на обяд, но никой не е уведомил пътуващите, сред които има и бременни и деца.  Ако са имали тази информация някои от тях са можели да откажат пътуването, разказа пред Радио Пловдив Величка Божерикова. По нейните думи самолетът е кръжал над София снощи, но е бил пренасочен към Тимишоара.

Хората смятат, че основната вина е на превозвача. 

До момента 62-ма граждани с два автобуса пътуват към София и вече са на българска територия. 90 души се намират все още на летището в Тимишоара, а други 23-ма души - майки с деца, са настанени в хотели в околностите.

Тъй като самолетът може да превози 93 пътници, с приоритет на борда ще бъдат качени семействата с малки деца, възрастните хора и тези, които се нуждаят от лечение. За останалите ще се търси решение за транспортиране по суша или се организира втори полет, както очакват блокираните пътници.

Решението за изпращане на правителствения самолет бе взето от премиера, след като той, министър Захариева и омбудсманът Мая Манолова бяха сигнализирани от редица граждани в социалните мрежи и по телефона.

Летище „Пловдив“ е отворено и пистите вече са почистени.

Блокираните от вчера руски туристи, обаче, все още не могат да тръгнат, защото се чака самолет от Москва, който да ги превози. До изчакване на полета туристите бяха настананени в различни хотели още вчера.

В следобедните часове на летище „Пловдив“ очакват товарен самолет от Южна Африка. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Опустошителна градушка удари Горна Арда

Градушка удари смолянското село Горна Арда и унищожи 90 процента от земеделската продукция. "Много са щетите по пътищата и земеделската продукция в селата от Горното  поречие на река Арда и най-вече в Горна Арда и Сивино. Много от пътищата са  свлечени, има и изкъртен асфалт от пороите“, каза  Мариана Цекова, заместник-кмет на Смолян...

публикувано на 24.07.24 в 20:54

Пожар избухна в изоставени лозя между Драгомир и Мало Крушево

Огнеборци от различни служби на пловдивската пожарна потушават пожар в изоставени лоза и стърнища между селата Драгомир и Мало Крушево.  Огънят е избухнал  около 13:00 часа между общините Съединение и Хисаря.  Няма опасност за населението.   Основна пречка при гасенето е силният вятър, който често мени посоката си. На терен са три трактора и..

обновено на 24.07.24 в 17:11

Д-р Сийка Димчева е уволнена като директор на РЗИ Пловдив

Директорът на РЗИ – Пловдив д-р Сийка Димчева е уволнена от поста. От здравното министерство информират, че поста й заема временно д-р Аргир Аргиров до провеждането на конкурс . Аргиров е общински съветник от ГЕРБ и бивш зам.-шеф на РЗИ в града. Д-р Димчева бе назачена за ръководител на здравната инспекция през 2021 година, заменяйки на..

публикувано на 24.07.24 в 17:03

Рокада в креслото на областния управител в Смолян

С решение на Министерския съвет от днес от длъжността Областен управител е освободен Румен Пехливанов. На негово място се връща предишният областен управител Захари Сираков.  Двамата си размениха официално местата на пети юли, когато се проведе официална церемония. Тогава областният председател на ДПС Румен Пехливанов бе официално представен на..

публикувано на 24.07.24 в 16:31

Описват щетите от пожара в Отец Паисиево, стартира и дарителска акция

14 заявления за еднократна помощ от пострадали от огромния пожар в село Отец Паисиево са постъпили до момента в община Калояново, съобщи пред Радио Пловдив заместник-кметицата на общината Сузана Николова. Тя уточни, че най-сериозно е положението с младо семейство с дете на 1 година и 3 месеца, чийто дом е бил изпелелен, както и на майка с..

публикувано на 24.07.24 в 15:37