Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Такъв чудовищен скандал досега не сме забърквали

Такъв скандал, който да избликва на международната сцена, досега не сме забърквали, коментира сделката с ЧЕЗ политологът проф. Евгени Дайнов. 

Дайнов определи скандала като чудовищен, защото в него са замесени двама премиери на европейски държави - България и Чехия, един президент - нашия, който обеща , че ще въвлече още един президент - чешкия, Русия също участва по някакъв начин, да не говорим, че става по време на българското европредседателство. Изглежда втрещяващо.

Дайнов определи случая като перфектна политическа буря, която очевидно е политическа, а не икономическа. Води се война и който загуби тази война -  премиер, или президент и пр. ,много тежко ще си изпати. 

Според него няма начин властта да не е знаела за сделката. Човекът зад Гинка не е случаен. И е с огромна властова мощ, която кара останалите властови фигури да тичат по сцената, да се сблъскват един с друг, да падат. Нещо огромно се случва и сигурно ще пренареди политическите пластове.

Политологът прогнозира, че този случай най-вероятно ще доведе до предсрочни избори. Той цитира Аристотел, и казаното от него за олигархичната форма на управление, която е нетрайна, защото   олигарсите започват да се ритат един друг, а отвънка кандидатите за властта дебнат, както прави ДПС със заявката си да управлява и което се случва поради светкавичното олигархично управление, което е съставил Борисов. А реакциите му по случая   определи като на слаб политически играч. И няма как властта да оцелее в този си вид.

Дайнов допусна, че позицията на Патриотите е поради вероятността, че те са от малкото, които не са знаели за сделката. 

От БСП не може да не са знаели, имат достатъчно хора на енергийни позиции, но са си траели, за да се случи това, което се случва. 

Дайнов смята, че сделката ЧЕЗ няма да се състои. 

Цялото интервю с Евгени Дайнов е в звуковия файл.  

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23

Няма закрити паралелки в област Пловдив, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим.  Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по автотранспорт, но в последния момент съставът й е бил..

обновено на 16.09.24 в 11:52

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01

Холдинг КЦМ 2000 с поздрав към децата за първия учебен ден

Детски празник „Училище, здравей!“ организира з а децата на фамилия  ХОЛДИНГ КЦМ 2000  , както и  за деца –сираци от три центъра за настаняване от семеен тип – Детска къща, „Майка Тереза“, „Олга Скобелева“. Празникът откри главният изпълнителен директор инж. Румен Цонев с пожелание към децата да бъдат живи и здрави, да имат една..

публикувано на 15.09.24 в 14:29

Академията за редки болести е полезна за младите лекари

Ежегодната  обучителна „Академия за редки болести“ стартира при голям интерес в Пловдив. Тя се провежда в рамките на  Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която събира  над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власти и индустрията.  В рамките на двудневния форум те ще споделят опит..

публикувано на 13.09.24 в 14:20