Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросите към ЧЕЗ стават все по- любопитни, а капаните предстоят

Сделката за  ЧЕЗ се дискутира в парламентарните комисии по енергетика и контрол върху спец. служби този следобед. Според Георги Харизонов от Института за дясна политика капаните на сделката са много опасни.

Грешките до момента:

За продажбата на ЧЕЗ се знае и пише отдавна в специализирани издания. Големият проблем се появи от страна на потенциалния купувач, който  не се представи публично, докато не стана ясно, че е избран за инвеститор. Такова нещо не се е случвало никога в световната бизнес история. Ние не знаехме кой купува една – трета от енергоразпределението на България и то най- натовареното. Иначе сделката  не беше новина. Купувачите бяха ясни предварително - ЕНЕРГО-ПРО и "Инерком". Сделка с ЕНЕРГО-ПРО нямаше най- вероятно да бъде одобрена от регулаторите, защото щяха да имат господстващо положение на пазара. Новината е, че Върбакова е абсолютна анонимна и това създаде истерия.

Позициите на партиите: 

Притеснителни са действията и на ГЕРБ, и на опозицията. Правителството изпраща разнопосочни сигнали и второ, защото надделява говореното тип "Планът Сидеров“ за отнемане на лицензи, национализация, държавна намеса и т.н.  Държавата трябва да е в ролята на нощния пазач, да гарантира ред, сигурност и стабилност и да не се намесва в икономическите процеси. Такава заявка бе направена от премиера Бойко  Борисов в Сандански. Изведнъж се заговори за изкупуване, за национализация. Това излъчва негативни сигнали към чуждите инвеститори въобще. Очевидно се действа под огромно напрежение и под огромен обществен натиск. За него са виновни хората, които стоят зад г-жа Върбакова. Тя е едноличният причинител на цялата истерия около сделката.

Съобразяването с обществените реакции:

Фалшивото спокойствие на държавната собственост е манталитетен проблем. Това е изграждано и насадено в мислите на хората. Частните компании се справят в пъти по- добре. Намесата на държавата е силно притеснителна. Тя ще успокои страстите, но тук се подготвя пореден капан за правителството от негови недоброжелатели. 

Капанът:

В момента, в който държавата започне да се докосва до тази сделка и КЕВР вдигне цената на тока, макар и с няколко процента, рефренът на опозицията   ще бъде  Бойко Борисов увеличава цената на тока. Капанът е голям, и опасността не е отминала. 

Въпросите към  ЧЕЗ стават все по- любопитни:

Защо въпреки че няма никакъв поет ангажимент от банките и няма никакви доказателства, че средствата са осигурени за сделката Бордът на ЧЕЗ е настоявал фирмата на Върбакова да е купувач? Защо по време на интервюто на г- жа Върбакова по Нова ТВ в качеството й на председател на Борда на "Инерком" до нея стоеше  реномиран служител на българския мениджмънт на ЧЕЗ?  Какъв е техният интерес купувач да е "Инерком"?

На въпрос възможно ли е ЧЕЗ да продава дружеството на себе си. Харизанов отговори, че  две и две  в природата и математиката прави 4.

Според него държавата няма основание да се намесва преди сключване на сделката. На какво основание ДАНС ще влезе в офисите на Върбакова преди сделката като обвиняема, като разследвана. Трябва да има ред и законност.  След като се избере купувачът и след като сделката дойде тук, тогава отделните регулатори и служби могат да направят съответните проверки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18