Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новият" бул. "Васил Априлов" официално отворен за движение до "Шести септември"

Асфалт, вместо павета, два нови светофара и шумяща маркировка по обновеното трасе

| обновено на 02.03.18 в 14:35

Очакваме 2018-та да е последната година на големи задръствания в движението на Пловдив. 

Това заяви кметът Иван Тотев при официалното откриване на напълно обновения участък на бул. „Васил Априлов“ от кръстовището с „Пешерско шосе“ до бул. „Шести септември“
Затварянето на тази централна пътна артерия бе предизвикателство към търпението и нервите на пловдивските шофьори. Заради ремонта често се образуваха тапи по съседните булеварди, а това допълнително затрудни и без това пренатоварения трафик в града. 
Кметът за пореден път се извини на пловдивчани за причиненото неудобство и отбеляза, че изпълнителите на ремонта са си свършили работата впечатляващо, затова движението по пътния участък се пуска предсрочно. 

Снимка

Сега отсечката от 600 метра по бул. "Васил Априлов" е обновена изцяло. Старата паважна настилка е заменена с асфалтова, оформени са по – широки тротоари, положена е хоризонтална пътна маркировка с шумящ ефект. При ремонта е направен и нов топлопровод. В участъка са монтирани два нови светофара - на кръстовищата с бул. „Свобода“ и с ул.“Ген. Данаил Николаев“

Светофарите в отсечката работят в синхрон. В досегашния си двуфазен режим работи светофарът на кръстовището на „Васил Априлов“ и „Пещерско шосе“ и се управлява от трафик-детектор. Променен обаче е режимът на светофара на кръстовището „Васил Априлов“ - „Шести септември“. Там е въведена така наречената пълна турбина – движението се пуска само от едната посока, а останалите изчакват. 

Светофарите са включени към Центъра за управление на трафика и предстои те да бъдат синхронизирани с тези на другите кръстовища. Очаква се интелигентна „зелена вълна“ да помага за безпрепятственото придвижване в обновения участък и автомобилният поток да се движи без спиране. Кметът Иван Тотев обясни обаче, че на системите ще са нужни няколко седмици да се "пообучат" и тогава ще заработят нормално.

Снимка

Тотев посочи, че бул. „Васил Априлов“ е входът на Пловдив от Голямоконарско шосе до Централна гара и нито една администрация преди ГЕРБ не се е захващала с неговия ремонт, тъй като проектът е много голям и изпълнението му е свързано с прекалено голямо неудобство за хората. Отварянето на този булевард е свързан със затваряне за ремонт на участък от бул. „Руски“, уточни кметът, но изрази надежда, че до лятото и двете централни магистрални направления – „Руски“ и „Васил Априлов“ ще работят нормално

Кметът обясни, че общината ще продължи да работи по реконструкцията на бул. "Васил Априлов" през следващите години. Предстои оформянето на ново платно на булеварда в посока запад в същия участък - от "Пещерско шосе" до "Шести септември", но все още текат процедурите по отчуждаването на сградите там. Иван Тотев допълни, че данъчните оценки са направени и се подготвят заповедите за отчуждаване на имотите, които са десетина на брой. 

От днес се отворя фронт за работа и на бул. „Шести септември“до кръговото кръстовище при магазин „Мосю Бриколаж“, каза още Иван Тотев и допълни, че Върховният съд се е произнесъл в полза на общината по делото за имота там и собственикът ще бъде уведомен и ще му бъде даден срок за премахване на сградата. В противен случай общината ще я събори и ще си възстановява разходите по съдебен път.

Започва работа и по реконструкцията на бул. „Христо Ботев“ – последния голям централен булевард. Реконструкцията ще е от Централна гара до „Коматевско шосе“ и до „Пещерско шосе“, тъй като там има няколко магистрални водопровода. В момента се подготвя възлагането на обществената поръчка за този ремонт, който е голям и ще продължи няколко години, посочи пловдивският кмет. 

СнимкаСнимкаСнимка







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52