Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлаганата реформа в ТЕЛК е рязка и ощетяваща

Това, което видяхме на заседанието на 22 февруари в парламента, е че се предвижда да се направи корекция на пенсията на хората с увреждания, които са  в работоспособна възраст – т.е. тя да бъде отнета изцяло, частично отнета, или дадена изцяло. Липсват методики, механизми защо и как ще се случва това и поради каква причина. Това заяви Адриана Стоименова – заместник-председател на НС на хората с увреждания към МС. 

Погледнато реално, концепцията е прекрасна, но стига да сме в икономика, която защитава правата на хората с увреждания, предлага алтернатива за социално включване и достойно заплащане на пазара на труда. На този етап обаче обществото ни и политиките за заетост  не дават тази възможност. По тази причина  тази концепция, освен че губи права на хора с увреждания, тя би ги обрекла и на нищета.

Що се отнася до контролния механизъм за т.н. фалшиви ТЕЛК-ове, в последните  две години сме дали най-различни предложения този контролен механизъм да бъде завишен. Не сме против реформите, но нека те да се случват разумно.

Сега средната инвалидна пенсия за страната е 200-220 лв и от официалните данни, изнесени от Комисията в Парламента през миналата седмица,  излиза, че в сравнение с 2016 през 2017 г. инвалидните пенсии всъщност намаляват. Хората с инвалидни пенсии намаляват. България е една от малкото европейски държави, в които хората, които ползват пенсии чрез подкрепата на Агенцията за социално подпомагане и НОИ,  са 7%. В Германия те са 22%,  Франция – 14% и признат процент за ЕК – над 14%.

Освен партньори, ние сме и коректив и точно този корективен механизъм ни принуди да направим рязката крачка. Многократно сме обяснявали в нашите предложения, че докато не се създаде среда, в която да има индивидуална оценка в мултидисциплинарен екип за  обективните необходимости за подкрепа на едно лице с увреждания, такава рязка реформа, която в момента се предлага, би била изключително пагубна за хората с увреждания.

Все още не сме видели механизмите, които се предвидени в Наредбата за медицинска експертиза. На този етап тя не е достъпна за нас. Това обаче което е внесено в Парламента, ни дава ясен знак, че нашите предложения са били неглижирани.

Искрено се надявам да бъде преразгледана тази концепция.

В момента се пускат писма с апели към всички политически партии и се надяваме на най-високо политическо ниво да се пристъпи към преразглеждането й, преди да бъдат направени законодателни промени.

Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29