Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради случая "Д-р Димитров" премиерът разпореди спешен ремонт на НК

| обновено на 07.03.18 в 17:18
Автор:
3
Снимка: БТА

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и на вътрешните работи прецизиране на текстовете, касаещи неизбежната отбрана в Наказателния кодекс, съобщи правителствената пресслужба. Борисов настоява за широка дискусия по темата с представители на неправителствени организации, юристи и магистрати.


Министър-председателят е поискал промените да се направят разумно, а не емоционално и под натиска на общественото недоволство, което предизвика случаят в Пловдив. "Не искам повече дебатът да се отлага, защото това е закон, който касае много съдби. Защото е ясно, че е дошло времето за промени, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности не съм съгласен. Хората искат справедливост и очакват решения от нас", е заявил по време на заседанието министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.


До края на март ще бъдат подготвени промени в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана, които ще бъдат подложени на обществено обсъждане, стана ясно след днешното правителствено заседание. За това настояваха недоволни граждани, които протестираха през последните дни в защита на доктор Иван Димитров от Пловдив, който застреля крадец. Премиерът възложи на министрите на правосъдието и на вътрешните работи да подготвят законодателните промени.

Работна група ще реши как ще се променят текстовете, съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева:
"Още днес, с моя заповед, ще бъде създадена работна група. Разчитам в рамките на идната седмица да получим от съответните ведомства, които поканим - ВКС, ВСС, прокуратурата, неправителствените организации, експерти. Считам, че е реалистично до края на месец март да имаме готови текстове, изработени, които да предложим за широко обществено обсъждане".
Каква е причината МВР да не дава информация с дни за случая в Пловдив. На този въпрос отговори министърът на вътрешните работи Валентин Радев:
Със 72-часовото задържане се разпорежда прокуратурата. Ние само го изпълнихме. Аз се колебаех, дали да изляза да кажа нещо, но не можех заради прокуратурата! Какво знаехме ние?! Знаехме само едно нещо за доктор Димитров в началото, когато го задържахме - че той има незаконно притежавано оръжие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Полицията с видеонаблюдение и засилени мерки за баловете

С видеонаблюдение и засилени мерки за сигурност около училищата и на възлови кръстовища пловдивската полиция ще следи за обществения ред и грубо нарушава правилата за движение по време на абитуриентските балове в региона. Извършени са и предварителни проверки на заведенията в региона.  В цялата област се прилага комплекс от мерки, свързани с..

публикувано на 23.05.24 в 14:46

Откриха паметна плоча на героя от войните генерал Иван Хубенов

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев откри паметна плоча на генерал-майор Иван Хубенов (1894 - 1966), поставена на родната му къща в първомайското село Караджалово.  Той поздрави присъстващите от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и подчерта, че днешното събитие е израз на почит и уважение към делото на един незаслужено..

публикувано на 23.05.24 в 13:21

Арестуваха трима младежи, отглеждали канабис вкъщи

Трима младежи на възраст между 18 и 21 години са арестувани за отглеждане и притежание на наркотици в панагюрското село Попинци.  При акция на криминалисти от Панагюрище били претърсени къщите, в които живеели момчетата. В една от тях разследващите открили мини оранжерия за отглеждане на канабис, оборудвана с устройства за контрол на осветлението,..

публикувано на 23.05.24 в 13:12

Поевтинява годишната транспортна карта в Пловдив, билетите без промяна

Реформи, обобщени в доклад за състоянието на градския транспорт  и цялостната транспортна схема предлага за обсъждане в Общинския съвет и гражданите новият заместник-кмет по транспортните въпроси на Пловдив Савина Петкова.   След задълбочен анализ се предлага рязко намаление на годишната карта за градски транспорт, две нови автобусни линии,..

обновено на 23.05.24 в 10:25

Пловдивската полиция обяви мерки срещу пътния травматизъм

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 23.05.24 в 09:27