Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ прави всичко възможно да потиска обективното обществено мнение

Протестите показват, че сме мислещи същества и граждани

Корнелия Нинова прави услуга на Бойко Борисов и го бетонира - той може да бъде свален само от дясна алтернатива, не от лява

Снимка: БГНЕС

Не е лошо, че има толкова много протести. Така се показват различните гледни точки, различните позиции в обществото. 

Така социологът Мира Радева коментира пред Радио Пловдив поредицата от протести, засягащи различни сфери от живота на обществото - Истанбулската конвенция, сделката с ЧЕЗ, убийството на крадец рецидивист от пловдивски лекар ...

Тя припомни, че твърде дълго обществото ни е живяло във времена, които са "родили" поговорката "Преклонена главица сабя не я сече".

Сега, когато надигаме глава, всъщност това е един период, в който се самоосъзнаваме като автори на собствената си история, като мислещи същества, като граждани, подчерта Радева.

Според нея, голям дефицит на настоящото управление е, че няма реална оценка, няма реална база, върху която се оценяват обществените нагласи

При много спонтанно възникнали протести всъщност надига глас една активна прослойка - хора, които са мотивирани в този момент да крещят. А много други, които имат различна гледна точка, си замълчават, защото не биха искали да крещят по същия начин. 

В страните с развита демокрация наблюденията на общественото мнение са един много важен елемент за сверка с обществените настроения и  нагласи, отбеляза Мира Радева.

Тя подчерта, че за съжаление, ГЕРБ прави всичко възможно да потиска обективното обществено мнение. И това е тяхна политика още от 2009-та година, когато влязоха във властта. 

Социологът обясни тенденцията с желанието на ГЕРБ да не си създават напрежение, да не си създават врагове. Затова замитат проблемите под килима.

Радева коментира и отхвърлянето от парламента на референдума за Истанбулската конвенция. Тя припомни, че още от самото начало конвенцията е била представена превратно пред обществото ни. Твърде превратно е било изтълкувано понятието "джендър", което - по думите й, има съвършено различен смисъл. 

Аз лично съм смутена съм от отказа на правителството и на управляващото мнозинство да се присъедини към цивилизования свят по отношение със семейното насилие, насилието върху деца, насилието върху жени. За мен това е много тревожен факт за състоянието на обществото ни, което е в една много висока точка на свръхагресия, подчерта Мира Радева. 

Според нея, единственият път за дългосрочни промени е образованието, а ние от години сме го загърбили. Затова не бива да се чудим, че расте едно необразовано поколение, без респект към другото човешко същество.

Историята в ЧЕЗ мирише отвсякъде. Точна така, както миришат и много други неща около нас. Обаче истината е, че в момента Корнелия Нинова прави услуга на Бойко Борисов.

Така Мира Радева коментира инициираните от БСП протести срещу управляващите по сделката с ЧЕЗ. Тя обясни, че Борисов е център дясно ориентиран и няма как Нинова и ляво ориентираните в обществото да променят хората с дясно мислене, със западни ценности. 

Голяма част от българското население вече живее с единия крак в чужбина. А това привързва към други ценности, припомни Радева. Затова тя смята, че Борисов ще бъде бетониран от Нинова, защото той може да бъде свален единствено от център дясно алтернатива, а не от ляво.

Мира Радева смята, че има два пътя за промяна в обществото ни - единият е образованието, а вторият - изграждане на стабилни институции, които не само да отсъждат по закон, но и да правоприлагат.

Има много какво да се работи, но не трябва да прибързваме, убедена е Радева. 

Цялото интервю с Мира Радева е в прикачения звуков файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51