Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за туберкулоза и глаукома започват в УМБАЛ "Св. Георги"

„Седмица на отворените врати“ със скрининг за риска от туберкулоза организира от 12 до 16 март Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“. 

В рамките на кампанията ще се извършват безплатни медицински консултации, като на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания.

Скринингът в УМБАЛ „Свети Георги“ се провежда като част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Целта на инициативата е да  се повиши информираността на обществото за риска от туберкулоза, като същевременно с това всеки пациент получи достъп до здравни услуги.  

Въпреки постигнатото немалко  през последните години, туберкулозата остава един значим социален проблем.  Повече от 10 млн души в света боледуват от туберкулоза, 2-3 млн загиват, а и сега продължава у нас да има смъртни случаи от тази болест. Не по-малко от един млн са и децата, които боледуват от туберкулоза. Болестта продължава да бъде значим социален,  икономически и обществен проблем и за България. Това заяви началникът на  на Отделението по фтизиатрия в УМБАЛ „Св. Георги“ преди старта на  „Седмицата на отворените врати“ от днес до 16 март.

Той  уточни, че заболеваемостта е различна за страната – от 13-14 до 43 на 100 000. В Пловдив тя е около 19-20 на 100 000. Задачата на Седмиците, които се провеждат редовно от десетина години,  е граждани и колеги да могат да препратят  за изследвания болните и да бъдат установени лицата с латентна форма на туберкулоза с цел тя да бъде профилактирана.

Въпреки постъпващите понякога  и противоречиви данни за ваксините, специално ваксините за инфекциозните заболявания са инструментът, заради който обществото се е справяло с болестта успешно през годините. Специално за туберкулозата те са особено необходими за детското заболяване и за намаляване заболеваемостта сред тях. И така е вече много години – още от 1951 г., когато за първи път в света у нас и в Хонк Конг започва употребата на БЦЖ-ваксината. Нямаме никакво колебание за това, че тя е ефективна в детското здравеопазване.

Не така обаче стои въпросът  при по-голяма възрастова група, където действително напоследък има много заболявания, увреждащи имунитета, които отварят възможността за инфекцията. Пред нас стои необходимостта да дефинираме случаите на хора в риск, към които попадат все повече хора, които не принадлежат към обичайните рискови групи, подчерта още д-р Веселин Давчев.  

Той апелира гражданите и медицинските специалисти да насочат всички „неясни“ случаи към Отделението по  фтизиатрия на УМБАЛ „Св. Георги“ на „Пещерско шосе“ 66, което е едно от най-добрите в България,  в случай че са проявили белодробни оплаквания.

Чуйте повече от звуковия файл: 

Желаещите да се включат в безплатния скрининг трябва да го направят във времето от 08:00 до 13:00 часа, от 12 до 16 март включително, на адреса на Отделението по фтизиатрия – бул. „Пещерско шосе“ №66А, в съседство с Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“. Допълнителна информация за „Седмицата на отворените врати“ може да се получи на телефон: 032 602 770.

Бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза са от първостепенно значение за осъществяване на контрол над коварното заболяване. Също така трябва да се проследи и състоянието на лицата, които са били в контакт с болния от активна туберкулоза. Ранното откриване гарантира не само излекуване на вече заразените, но и прекъсване на веригата на предаване на болестта. 

Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде)  е другото седмично събитие в УМБАЛ "Свети Георги".   То се организира Клиниката по очни болести  от 12 до 30 март 2018 г. Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата: 11 - 17 март 2018 г.

Прегледите за глаукома и катаракта са предназначени за хора над 55-годишни възраст и ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане. Желаещите да се включат в кампанията трябва да се запишат предварително на тел. 032/602 649  в работни дни от 8:00 до 12:00 часа.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб.  Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите,  която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социалнозначимо заболяване. Много често болните с глаукома имат и вътрешно перде – старческа катаракта. Затова, когато се организира скриниг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания във възрастта след 55 години, например катаракта, свързана с възрастта макулна дегенерация и др.  

По данни на Българско глаукомно дружество, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват.

Очните лекари препоръчват  във възрастта след 55 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане.

Безплатните прегледи за глаукома и катаракта в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ винаги са с по-дълъг срок от отбелязваната в цял свят една работна седмица. Това се дължи на факта, че интересът на пациентите винаги е голям и броят на записалите се далеч надхвърля възможностите за диагностициране в рамките на едноседмична кампания. Затова тази година клиниката е предвидила 3 поредни седмици.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02