Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС решава да приеме ли подписката за концесията на "Тракарт"

| обновено на 14.03.18 в 10:32

Пловдивският ОбС ще обсъди подписката в подкрепа на инициативата на пловдивчани „Да спасим културен център „Тракарт“, в който се съхраняват антични мозайки от строената през 4-5 в. жилищна сграда „Ейрене“. За удължаване на срока на изтичащата през август концесия  чрез споразумение за публично-частно партньорство между държавата, общината и „Тракарт“, докато ЮНЕСКО признае античната сграда за световно културно наследство, са се подписали 846 души. 

Проверка на ГРАО  обаче е установила, че данните на  150 граждани  в подписката са се оказали неверни и съветниците трябва да решат дали да приемат, или да отхвърлят исканията. Сред тях е и включването на представители на гражданската инициатива в екипите, подготвящи кандитстването на паметника в листата на Световното културно наследство. 

Съветниците ще прекратят концесията на старинната розова къща на ул. „Съборна“ 20 в близост до „Конюшните“ поради  преустановено плащане на таксата от наелата я софийска фирма. За възрожденската сграда ще бъде обявена нова процедура за хостел и ресторант. 

И съдбата на друг атрактивен имот – паметник на културата от епохата на Възраждането, влиза в дневния ред на сесията. Сградата на ул. „Стръмна“ 8А на гърба на Етнографския музей със застроена площ 128 кв. м.  ще бъде предложена за продажба  на цена 104 700 лв. Заедно със сградата се продават и пет шести идеални части от поземлен имот с площ 251 кв. м., върху който тя е построена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещи огнища и очакваните високи температури обаче на място остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната,..

обновено на 15.07.24 в 08:32

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24