Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Късо кино във "Фарго"

„Късо кино във Фарго“ представя три филма с различни акценти за образа на жената  - като отсъстващата майка, майката "по телефона", майката ангел-хранител. Асен Блатечки участва  в „Солено и сладко“, в който  историята е за баща и неговия малък син, които навръх Коледната нощ са останали сами. В късометражната лента „Майка“ са представени съдбите на двама братя, неспособни да говорят за проблемите в семейството им, техният баща пияница и един таксиметров шофьор, борещ се за остатъка от своята човечност. Сюжетът в „Любов“  води в едно планинско село, в което при единствените живи роднини на загинало при злополука момче идва неговият приятел, за да предаде вещите му, но разбира, че те на знаят за това.

Проекът е  част от  културния календар на Пловдив. Входът е свободен. (19ч.)


Още от категорията

Изложбата "Дами канят" се открива в галерия "Пловдив"

Дружество на пловдивските художници открива за 11-ти път изложбата „ Дами канят “. Творците  планират да завладеят ценителите на изкуството с магията на женското очарование в цвят и форма.  В навечерието на празника на жената и майката – 8-ми март и в очакване на настъпващата пролет, мартенското предизвикателство „Дами канят“ ще се случи..

обновено на 04.03.21 в 11:57

Читалището в град Шипка на 160 години

Читалище „Светлина-1861“ в град Шипка, тази година отбелязва 160 години, от създаването си. Това е най-старото, селско читалище в страната, което е изключително активно в своята дейност и днес. То има своя художествена галерия и собствена музейна сбирка.  Традиция за читалище „Светлина-1861“ са „Шипка фест“, който се провежда от три години и..

обновено на 04.03.21 в 11:45

Великите европейци - Томас Ман, втора част

След 1893 Томас Ман учи история, история на изкуството, икономика и литература, готви се за журналист, но пише отрано. В гимназията публикува в училищния вестник, а на 14 в се подписва - „Томас Ман, лирико-драматичен поет“. В Мюнхен сътрудничи на сериозни литературни издания, излиза и първият му разказ.  Щом навършва 21, Томас започва да..

публикувано на 04.03.21 в 10:07

Филмът "Мост между поколенията" е разказ за селото

Найден Индерлийски е част от малкия екип на новия документален филм, посветен на умиращото българско село и хората от изчезващ вид "Мост между поколенията". Той е финансиран от Национален фонд "Култура".  В навечерието на 3 март излезе неговия видео-анонс, а днес в ефира на "Ден след ден" Найден разказа, че всичко е започнало от приказките, които..

публикувано на 03.03.21 в 17:24
Бюстът на Иван Вазов от скулптора Андрей Новаков

История в картините, освобожденски дух в експозицията

"Зад всяка картина стои история. Може да се напише цял роман". Това казва пловдивският бизнесмен Димитър Георгиев, когото местните свързват с културното меценатство под тепетата. С част от личната си колекция, събирана в продължение на 30 години, той отвори галерия , която ще действа като музей и ще носи неговото име.  В експозицията, с която..

публикувано на 03.03.21 в 17:08