Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти имат 5 дни да предложат мерки за укрепване на свлачището край Тикале

| обновено на 14.03.18 в 21:15

Комисия от близо 20 души - учени, експерти и шефове на институции имат пет дни да определят състоянието и да дадат мнение за срутището, което затвори главния път Смолян-Мадан. 

След заседание в общинската администрация в Смолян топ експертите заминаха на оглед на най-голямото срутището в страната, което затвори достъп до 11 смолянски села.  Те обобщиха, че на този етап е недопустимо отварянето на пътя Смолян – Мадан, а при активен свлачищно-срутищен процес е недопустимо да се разчиства частта, която благоприятства стабилизирането на скалните маси. 

Доц. Стефчо Стойнев - ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология“ в Минно-геоложкия университет в София обясни, че експертите ще набележат мерки и разработят програма, с която АПИ да възложи детайлни проекти за стабилизиране на свлачището и на потенциално опасните зони около него.  
Ще се запознаем с този район, ще обследваме този участък и до 19 март ще дадем заключения за вземане на мерки.
По думите му няма увеличение на обхвата на свлачището, а причините за активизирането му са комплексни:
Бързото снеготопене, този голям марж на изменение на температурите - от минус 15 на плюс 15 градуса - са предизвикали едно значително инфилтриране на вода в дълбочина и тъй като масивът по принцип в този район е охлабен, тези води са попаднали в зоната на пукнатините, променили са състоянието на запълнителя на пукнатините и са благоприятствали развитието на този процес. Разбира се, има и други фактори. Имаме идея да ремонтираме водопровода в този участък, тъй като той е нов, а ние сме убедени, че той в момента не пропуска вода, но той е поставен в зоната на стар водопровод, който не е демонтиран така както трябва, в резултат на което тази зона стои разхлабена.

Първоначалните огледи и видеокадри от дрон над свлачището показаха пукнатини до 100-150 метра. Пътят Смолян-Мадан остава затворен заради свлачището при Тикале, а като обходен маршрут се използва трасето Смилян-Рудозем.  Започна изграждане и на обходен път от село Влахово до сeло Тикале.

Само за укрепване на свлачищата в страната са необходими над 1 млрд.лева, напомни министърът и отбеляза, че сега на финансиране се разчита от бюджета на МРРБ, като за тази година с увеличението има почти 18 млн.лева, на пари от междуведомствена комисия по възстановяване към МС и на оперативна програма "Околна среда", в която за свлачищата има 65 млн.лева. Свлачищата в страната са над 2000, като за миналата година нововъзникналите са над 40, а за тази година министър Нанков очаква дори да са повече. Само за миналата седмица има около 18 свлачища по републиканските пътища, допълни Нанков и предупреди, че тези явления ще зачестят заради климатичните промени. Тези 18 млн.лева на МРРБ няма да ни стигнат само за укрепването на свлачището в област Смолян, коментира министърът. 

Според Николай Нанков създаването на катастрофичен пул за преодоляване на щетите след природни бедствия е сред решенията, които ще преодолеят недостига на средства на държавата за такива цели. Идеята е била наскоро обсъдена с вицепремиера Валери Симеонов и ще бъде дискутирана и с премиера Бойко Борисов. Той обясни схемата за попълване на катастрофичния пул /фонд/, като за частни имоти, фондът се генерира през данък "сгради" или през минимална годишна целева вноска на собствениците. Друг начин е при застраховка на публична или частна собственост процент да отива във фонда. Той се администрира от управителен или надзорен съвет, който включва застрахователи, НПО, държава. 

В прикачения файл можете да чуете интервюто на Иванка Петкова с доцент Стефчо Стойнев от Минно-геоложкия университет, който е част от групата експерти







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

До 8 години затвор очаква лекарите с измамната схема за физиотерапия

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари, арестувани за документна измама с фиктивните процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.    Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса Здравната каса е заплатила 12 900 лв., а фиктивните пациенти по делото са 31...

обновено на 11.07.24 в 08:54

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

обновено на 11.07.24 в 08:54

Алея на Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на името на прочутия български творец Милчо Левиев ще бъде открита на Сахат тепе в Пловдив. Тя се намира до площадката с шадравана на ул. „Божидар Здравков“. Там е поставена указателна табела с една от най-запомнящите се фрази на Милчо Левиев, монтирани са табла с кратка история за житейския и творческия му път. Именитият пианист, композитор и..

обновено на 11.07.24 в 08:52

Режим на водата в Марково

 Заради силното засушаване, намаления дебит във водните резервоари и високата консумация в село Марково ще бъде въведен режим на ползването на водата. В селото вода няма да има вечер в часовия диапазон от 22:00 часа до 5:00 часа на следващия ден. Решението беше взето след среща на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов с управителя на..

публикувано на 11.07.24 в 00:31

Все по-голяма е конкуренцията при жените, желаещи да учат медицина

С по-висок минимален бал, в сравнение с миналата година са класираните жени да изучат „Медицина“ в МУ- Пловдив. Припомням, че на изпита за едно място се явиха по шест жени. Държавна поръчка е за 75 жени и също толкова мъже. При мъжете битката бе значително по-лека, защото за едно място за студент по медицина кандидатстваха трима. Тази година..

публикувано на 10.07.24 в 16:10