Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духовник препоръчал на хората да си купят плавници, за да запалят свещ в храма

Храмът в Черноземен плаче, не само духовно

Омагьосан кръг заради закона - средства само по сметката на Църковното настоятелство и заповед от митрополита

Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

Жителите на Черноземен започват сами да събират средства за ремонт на 170-годишната църква "Свети Георги" в селото. Сградата е паметник на културата и от години е в аварийно състояние. 

Преди две години рухна козирката през входа на църквата, наскоро е паднал куполът на олтара. Пред срутване е и камбанарията, която спешно трябва да бъде укрепена. За ремонта са необходими 300 хиляди лева.

Достъпът до храма е забранен, тъй като вече спешно се нуждае от аварийно укрепване. Финансиране обаче няма. 

Снимка

През 2016-та година след срутването на притвора, по указания на министерството на културата и НИНКН кметът на община Калояново издаде заповед на собственика, в случая Пловдивската митрополия, да се направи бързо аварийно укрепване на храма и най - вече на камбанарията, която е доста опасна. Този срок от три месеца не беше изпълнен, с което се наруши чл. 71 от Закона за културното наследство. В крайна сметка тази незаинтересованост на митрополита ни предизвика да започнем сами да правим нещо.

Това заяви пред Радио Пловдив кметицата на Черноземен Тоня Христозова

Тя припомни, че преди пет години кметството в Калояново е спечелило проект за ремонт на църквата на стойност 790 хиляди лева. От Пловдивската митрополия обаче не одобрили междинните плащания и поискали крайната сума да се намали. Сроковете били изпуснати, а финансирането - изгубено. 

Христозова каза, че по въпроса за ремонта на храма в селото от години се въртят в омагьосан кръг, но законът е такъв. Той задължава всички държавни институции, които са готови да помогнат със средства на храма, да ги внесат по сметката на Църковното настоятелство

Отец Георги Попов отказва да подпише молбите, които трябва да изпрати до съответните ведомства, понеже трябва да получи заповед от началника си - Пловдивския митрополит Николай, обясни Тоня Христозова. 

Тя посочи, че съгласно чл. 72 от Закона за културното наследство, кметът на общината задължава собственика да направи аварийното укрепване. Ако той не го направи, то общината трябва да го направи. А община Калояново е малка община и не разполага с много средства.

Снимка

Село без църква е много трудно. Искаме да си разчистим, да си бием камбаната, да си празнуваме празниците. Черноземен е християнско село. Имаме много празници - Йордановден, а Гергьовден ни е празникът на селото. Просто решихме, че трябва да направим нещо чрез дарителска кампания, каза Тоня Христозова. 

Кампанията започва с решение на Общинския съвет в Калояново. Затова даренията се събират по сметката на община Калояново. 

Христозова каза, че е трудно на човек да си представи какво е вътре в храма след последния сняг и почти ежедневните дъждове. 

Аз снощи влизах в храма. Влизах в храма, в момента той плаче. Не само духовно. Всичко е мокро.

Кметицата на Черноземен припомни, че когато преди известно време е имала пререкания с Митрополията и е запитала тогавашния протосингел отец Добромир при подобна ситуация - след дъжд, превърнал храма в езеро, как да влязат да запалят свещ и да се помолят, отговорът му е бил: "Купете си плавници."

Сега даже с плавници не можем да влезем, подчерта Тоня Христозова. 

Затова църквата в Черноземен се нуждае от помощ. Не е задължително само в в пари да е помощта. Търси се и помощ от строителни фирми.

Най - опасна в момента е камбанарията. Тя спешно трябва да се укрепи, за да не падне. Едва след това ще се разчистват руините от рухналия притвор и постепенно ще се работи по укрепването на целия храм. 

Иконите в храма са дело на големия майстор Георги Данчов, който ги подарява на съратника на Васил Левски - Иван Арабаджията. Той пък от своя страна ги дарява на църквата. 

Цялото интервю с кметицата на Черноземен Тоня Христозова е в звуковия файл. 

СнимкаСнимкаСнимка

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29