Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Дебелянов и ангелите" с премиера в Пловдивския театър

За първи път в историята на българския театър се пише и  поставя пиеса за  поета Димчо Дебелянов. Премиерата на „Дебелянов и ангелите“ от Александър Секулов с режисьор Диана Добрева е на 23 март в Пловдивския драматичен  театър. Пиесата не е документална, въпреки че в нея  са включени  писма на поета и текстове от книгата на проф. Валери Стефанов „Слепият градинар“.

Пиесата „Дебелянов и ангелите“ проследява последните 10 дни на Димчо Дебелянов на фронта, където е убит на 2 октомври 1916г. в Първата световна война. Той е на 29 години.  Но това не е автобиографичен филм, а филм за сблъсъка на поета с войната и световния хаос, казва драматургът Александър Секулов. 

 За първи път на театрална сцена ще се види Димчо Дебелянов. Това е много трудна задача, защото той олицетворява символната фигура на поета. Ако Ботев олицетворява  поета – революционер, Дебелянов е нежния лирик, с представата за белоцветните вишни, за майката, за Черната песен, и в представата на българския народ, тихият лирик, лирикът – това е Дебелянов. Още по трудно става, когато трябва да покажем последните му дни и играта на съдбата, когато той оцелява няколко пъти, излекува се от граната, малария, разминава се с отпуската си, която дават на друг и се стига до неговата смър и оттам до безсмъртието. Тогава той е абсолютно неизвестен поет, няма издадена стихосбирка, тя излиза 4 години след смъртта му и оттогава той е изумително популярен.Така че битката на поезията с войната и живота  е спечелена. И това е ключова фрама за представлението  

 Режисурата е на Диана Добрева, която след „Вълци“ за втори път поставя  пиеса на пловдивска сцена по драматургия на Александър Секулов.  Това е един от любимите ми български поети,  той дори е най-близък до мен като светоусещане

В ролята на Димчо Дебелянов след кастинг  е   актьорът Ненчо Костов, завършил НАТФИЗ през 2017г. в класа на проф. Ивайло Христов. Сега е в трупата на варненския театър, но е участвал в постановката на Народния театър  като Петър в „Последното изкушение” от Никос Казандзакис с режисьор Веселка Кунчева.  Много прекрасно светло момче, изумителен актьор, който тепърва ще се развива, но това ще се види и в този спектакъл, казва Диана Добрева. Той носи онази светлина, порив и чистота, която е имал Дебелянов/. 

За Александър Секулов онова, което променя представата за Дебелянов е, че той излиза от вглъбеността и мелангхолията и става поет – воин.  

В спектакъла са включени и  писма на Дебелянов до неговите  четири възлюбени, но доминанта са 10-те дни на фронтовата линия.  Оказва се , че  ролите на по- младите актьори  като воюващи ги  е затруднило, защото те нямат опита на казармата и не знаят дори как се прави кръгом, нито как се държи пушка .

В представлението е спазена реалността но военните дейтвия, запазена и историческата истина, без да е документална. 

Паралелите с днешното време са изключително акатуални. Днес е същото - вакханалии на идеологии и похарчване на отделния човек. Европеецът се разглези  от мир и ако трябва да воюваш за фикция като Родината, кой ще отиде ? Онези хора са били с друг кодекс и това не е евтино патриотарство.

Александър Секулов: Поезията не може да нахрани един народ, но може да  осмисли живота на цял един народ, може да отбележи върха на негово сърце, на неговия разум. 

Диана Добрева: Срещата с Дебелянов  отне от мен много суети, успокои ме и ми даде много светлина, с която смятам да продължа...

Репортажът е в звуковия файл. 


Галерия

Още от категорията
Араповски манастир

Православната църква почита Света Неделя

Днес  Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Неделя.  О т 9:00 часа пловдивският митрополит Николай възглавявя архиерейска света Литургия в Араповския манастир, чийто патрон е светицата.  В същия час в пловдивския храм храм „Св. вмчца Неделя“ тържествена литургия отслужва Знеполският епископ Арсений. В Смолян с тържествена..

обновено на 07.07.20 в 11:38

Сопот отбелязва на 9 юли 170 години от рождението на Вазов

Сопот отбелязва с поредица събития 170 години от рождението на Иван Вазов . Повече научаваме от интервюто с кмета на града Деян Дойнов. Той обясни, че ще се постараят да няма  струпване на хора по време на тържествата на 9 юли, които започват от 10 часа в родния град на Патриарха на българската литература. В празничния ден ще има церемонии в..

публикувано на 07.07.20 в 10:55

Бургаски художник гостува на Пловдив с изложба "Център"

Изложба живопис наречена "Център" на  Николай Ангелов – Гари ще бъде открита тази вечер на 7 юли  в галерия Възраждане в Стария град.  В 18:00 ч. в двора на галерията Краси Алексиева ще приветства гостите, ше представи автора и изложбата, която ще продължи до 28.07.2020 г.  "Новата изложба на Гари е много разнообразна и като рисувателни техники и..

публикувано на 07.07.20 в 07:18

Библиотеки обогатяват фондовете си с държавно финансиране

Четити обществени библиотеки в областите Пловдив и Пазарджик ще получат средства от Министерството на културата за обогатяване на фондовете си с книги и информационни източници по програма “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. Резултатите от първата й конкурсна сесия бяха обявени днес и сред 36-те одобрени..

публикувано на 06.07.20 в 13:44

Пловдив се сбогува с Пенка Калинкова

Днес Пловдив изпрати в последния й път нашата колежка и бивш директор на Радио Пловдив, известната журналистка и театровед Пенка Калинкова.  Множество нейни приятели и близки, хора на духа, изкуството и културата, дойдоха в храма "Свети Архангел Михаил" на Централни гробища, за да си вземат последно сбогом с емблематичната за града журналистка и..

обновено на 06.07.20 в 13:33