Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Дебелянов и ангелите" с премиера в Пловдивския театър

За първи път в историята на българския театър се пише и  поставя пиеса за  поета Димчо Дебелянов. Премиерата на „Дебелянов и ангелите“ от Александър Секулов с режисьор Диана Добрева е на 23 март в Пловдивския драматичен  театър. Пиесата не е документална, въпреки че в нея  са включени  писма на поета и текстове от книгата на проф. Валери Стефанов „Слепият градинар“.

Пиесата „Дебелянов и ангелите“ проследява последните 10 дни на Димчо Дебелянов на фронта, където е убит на 2 октомври 1916г. в Първата световна война. Той е на 29 години.  Но това не е автобиографичен филм, а филм за сблъсъка на поета с войната и световния хаос, казва драматургът Александър Секулов. 

 За първи път на театрална сцена ще се види Димчо Дебелянов. Това е много трудна задача, защото той олицетворява символната фигура на поета. Ако Ботев олицетворява  поета – революционер, Дебелянов е нежния лирик, с представата за белоцветните вишни, за майката, за Черната песен, и в представата на българския народ, тихият лирик, лирикът – това е Дебелянов. Още по трудно става, когато трябва да покажем последните му дни и играта на съдбата, когато той оцелява няколко пъти, излекува се от граната, малария, разминава се с отпуската си, която дават на друг и се стига до неговата смър и оттам до безсмъртието. Тогава той е абсолютно неизвестен поет, няма издадена стихосбирка, тя излиза 4 години след смъртта му и оттогава той е изумително популярен.Така че битката на поезията с войната и живота  е спечелена. И това е ключова фрама за представлението  

 Режисурата е на Диана Добрева, която след „Вълци“ за втори път поставя  пиеса на пловдивска сцена по драматургия на Александър Секулов.  Това е един от любимите ми български поети,  той дори е най-близък до мен като светоусещане

В ролята на Димчо Дебелянов след кастинг  е   актьорът Ненчо Костов, завършил НАТФИЗ през 2017г. в класа на проф. Ивайло Христов. Сега е в трупата на варненския театър, но е участвал в постановката на Народния театър  като Петър в „Последното изкушение” от Никос Казандзакис с режисьор Веселка Кунчева.  Много прекрасно светло момче, изумителен актьор, който тепърва ще се развива, но това ще се види и в този спектакъл, казва Диана Добрева. Той носи онази светлина, порив и чистота, която е имал Дебелянов/. 

За Александър Секулов онова, което променя представата за Дебелянов е, че той излиза от вглъбеността и мелангхолията и става поет – воин.  

В спектакъла са включени и  писма на Дебелянов до неговите  четири възлюбени, но доминанта са 10-те дни на фронтовата линия.  Оказва се , че  ролите на по- младите актьори  като воюващи ги  е затруднило, защото те нямат опита на казармата и не знаят дори как се прави кръгом, нито как се държи пушка .

В представлението е спазена реалността но военните дейтвия, запазена и историческата истина, без да е документална. 

Паралелите с днешното време са изключително акатуални. Днес е същото - вакханалии на идеологии и похарчване на отделния човек. Европеецът се разглези  от мир и ако трябва да воюваш за фикция като Родината, кой ще отиде ? Онези хора са били с друг кодекс и това не е евтино патриотарство.

Александър Секулов: Поезията не може да нахрани един народ, но може да  осмисли живота на цял един народ, може да отбележи върха на негово сърце, на неговия разум. 

Диана Добрева: Срещата с Дебелянов  отне от мен много суети, успокои ме и ми даде много светлина, с която смятам да продължа...

Репортажът е в звуковия файл. 


Галерия

Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 21 - 27 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 21.05.2022г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Иван Станков. Късна смърт. 240 стр., ок. 4А, Хермес, 2022. Георги Господинов. Избрани истории. 244 стр., 4А, Жанет 45, 2022. Хенри Дейвид Торо. Кейп Код.384 стр. 4А, Кръг, 2022. Томас Ман. Избраникът...

публикувано на 23.05.22 в 12:08

Отвориха отново за посетители Жаба могила

Тракийската куполна гробница „Жаба могила“ край Стрелча отново е отворена за посетители. От общината уверяват, че въпреки отдалечеността й и трудното поддържане, уникалният обект е достъпен за туристите. Жаба могила е една от най-големите могили в България с диаметър 90 метра и височина 20 метра. . Могилата е била оградена със широк 30 метров..

обновено на 22.05.22 в 17:32

Куклен театър под открито небе 3 дни от днес в Пловдив

Куклен театър на открито ще могат да гледат деца и родителите им безплатно в пловдивския район източен днес. От 11 часа в парк "Каменица" Куклената трупа "Барса" ще ги зарадва със спектакъла „Вълшебната торбичка“.  Той ще се играе и в следващите два дни от същия ча в още два парка. Утре - в Район Северен, а на 24 май  - в Тракия. Проектът..

публикувано на 22.05.22 в 10:25

Танц от Сао Пауло с европейска премиера в Пловдив

Eвропейската премиера на спектакъла „Това е танц“ ще направи в програмата на фестивала ONE DANCE WEEK  в Пловдив танцовата компания на Сао Пауло. В новия спектакъл пловдивската публика днес и утре ще види едни от най-добрите танцьори на Бразилия. Те ще демонстрират същността на новия стил в музиката и танца, вдъхновен от Рио де Жанейро –..

публикувано на 22.05.22 в 08:51