Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще е заедно през 2019-та и без книгата за "Столипиново"

| обновено на 16.03.18 в 16:15

Не мисля, че антропологичното изследване за квартал „Столипоново“ е било безцелно и не мисля, че не е дало резултати и до момента, това заяви Светлана Куюмджиева, арт директор на фондация „Пловдив 2019“, която коментира решението да УС на организацията да не финансира втори етап на проекта. 

На първи етап са отпуснати 40 000 лева, които са изразходени за проучването на екип от 6 експерти, двама от тях от Франция. Срещу тази сума фондация „Пловдив 2019“ има междинен отчет от 240 страници, а резюмето показва, че авторите са написали 665 страници от работа на терен, разговаряли са с 151 информанти, осъществени са 547 срещи. Те обаче не са публични, тъй като трябва да се иска съгласието на авторите на изследването. В него обаче липсват изводи и препоръки.

Антропологичното изследване имаше за цел да промени стереотипните нагласи спрямо ромското общество и да помогне за постигането на тази заедност, която е основно мото на програмата „Европейска столица на културата“, обясни Куюмджиева. От ръководството на „Пловдив 2019“ смятат, че този доклад вече работи, тъй като част от антропологичния екип консултира и други проекти.

Вторият етап на проекта, оценен от антропологичния екип за 30 000 лева, трябваше да направи изводите от проучването и да се напише книга, която да се представи на международните партньори на фондация „Пловдив 2019“, но за него УС отказа финансиране. 

Пред Радио Пловдив ръководителят на екипа Никола Венков заяви, че ще търсят други източници на финансиране за издаването на книга. Той смята, че в случая става въпрос за цитирам „вътрешни интриги на общинари, бордове на директори и т.н., на които ние сме жертва“. Жертви сме на това, че искаме да си свършим работата, мотаят ни две години и сега ни изкарват, че сме крали някакви пари, коментира още Венков. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38