Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Събор на каба гайдата ще има в Стойките

За първи път в смолянското село Стойките ще се проведе Национален събор на каба гайдата. Инициативен комитет планира проявата да се състои на 22 и 23 септември в местността "Потока".

В първия ден на събора програмата предвижда официално откриване, с поднасяне на цветя на паметника на Апостол Кисьов, създателят на оркестър "100 каба гайди", ФА "Родопа". Тогава ще бъде открита изложба и представяне на книгата на историка Никола Дамянов. След това ще има концерт на ансамбъл "Борика" - с. Стойките,  сборен гайдарски оркестър и ФА "Родопа". На другия ден ще се изяват гайдарите. И през двата дни ще има школи за начинаещи гайдари.

 Идеята е съборът да се провежда ежегодно всяка трета събота и неделя на месец септември. Той се организира от НЧ"Пробуда 1903" - с. Стойките в партньорство с държавни институции. В края на миналата година в Стойките бе открит бюст-паметник на Апостол Кисьов със звука на над 70 каба гайди. 

Инициативата за паметника бе подета от ръководителя на "101 каба гайди" Костадин Илчев, с гайдаря от състав „Родопчани“ и скулптор Ангел Каравланов, който извая от гранит бюст-паметника на Апостол Кисьов. 

Идеята за надпис на камъните „Песента и човекът се раждат заедно“ даде основателят и дългогодишен директор на Историческия музей в Смолян Никола Дамянов. До монумента има паметна плоча с имената на първите гайдари от селата Стойките и Гращица.


Още от категорията

С изложба закриват 8-ия Международен фотосалон

С представителна изложба завършва 8-ото издание на Международния фотосалон Пловдив 2021. Експозицията ще бъде открита от 13 ч. в Цар-Симеоновата градина, на алеята до фонтана на Деметра.  Изложени са кадри на близо 100 автори от над 30 страни. Плакетът за най-добър пловдивски автор получава фотографът Минко Михайлов. Негова знакова фотография..

публикувано на 31.07.21 в 13:36

В "Срещите" разговор за театъра, паметта и Бог

Тази събота гост на „Срещите” е Александър Секулов. С него ще говорим за времето ни, за театъра, за едни думи като раждане, любов, смърт, Бог, памет." И както казва Сашо Секулов: "човек може да ги разбере и приема, но само ако иска, ако вярва, и ако се учи".

обновено на 31.07.21 в 09:52

Започва двудневният Илинденски събор в село Гела

За 18-ти път магичното родопско село Гела ще събере хиляди туристи за гайдарското надсвирване и традиционния Илинденски събор на местните родове, който се провежда на поляните около параклиса „Св. Илия” над селото.  Станалият традиционен вече събор привлича всяка година хиляди хора, дошли да се насладят на изпълненията на гайдарите и от..

публикувано на 31.07.21 в 08:17

Днес са Богородични заговезни - начало на Богородичния пост

Днес Православната църква отбелязва Богородични заговезни, които отбелязват началото на Богородичния пост.  Той трае 2 седмици и приключва с един от най-големите християнски празници Успение на пресвета Богородица (Голяма Богородица) на 15 август.  Богородичният пост не е толкова строг, както е Великденският. Забранява се консумирането на месни и..

публикувано на 31.07.21 в 07:40

Безплатен концерт на "Ядрото"

Музикалното лято в Пловдив продължава на няколко сцени в града - Little Big Band и Едит Унджиян с безплатен концерт на сцена "Ядрото" . И тази година Община Пловдив организира поредица от концерти с вход свободен за гражданите и гостите на града, които се провеждат на открита сцена на популярно място в Пловдив. Инициативата „Лято в..

публикувано на 30.07.21 в 08:28