Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Благотворителен концерт за децата със синдром на Даун

| обновено на 21.03.18 в 08:20

Благотворителен концерт организират фондация "Консонанс" и Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун.

Той ще се състои в Историческия музей от 18.30 часа. В него ще участват младите виртуози Павела Занева, Ивайло Василев, Ана-Мария Узунова, Сион Найман, Теодора Маркова, Теодора Занева, Борис Узунов, Теодор Пазов и Петър Дюлгеров, които ще изпълнят класически български произведения, а също и произведения от Ференц Лист, Фредерик Шопен, Хайдн-Попер, Лудвиг ван Бетовен и Роберт Шуман. Средствата ще се използват за подпомагане на развитието на децата със синдром на Даун.

Да се озарим от усмивките на Слънчевите деца, които са част от нашите семейства, а и от цялото общество! Този призив правят от музикална фондация „Консонанс“ и Сдружението на родителите на децата със синдром на Даун, които организират благотворителния концерт, който ще се проведе от 18.30 часа в Историческия музей в Пловдив.

Основната цел – да се промени нагласата към децата със синдром на Даун

Идеята постепенно назря от това, че има проблем с децата, които се раждат със синдром на Даун. Родителите на такива деца биват посъветвани да ги изоставят, защото ще бъде много трудно тяхното отглеждане. А това не е точно така. И ние искаме да се промени тази нагласа в обществото, най-вече в институциите. И с наши близки от музикална фондация „Консонанс“ решихме да направим този концерт. Целта е да се поговори за този проблем, разказа Борислав Арапчев, баща на дете със синдром на Даун, който се занимава с организацията на концерта.

СнимкаСредствата ще се използват за инициативите, които прави Сдружението на родителите на деца със синдрома на Даун. Те са свързани с подпомагане на развитието на децата и образованието на техните родители.

Благотворителният концерт е още едно доказателство, че държавата е абдикирала от грижите за хората със синдром на Даун. Официална статистика за броя на децата с това заболяване няма, а по неофициална информация те в Пловдив и региона са около 40. Държавната помощ, която те и техните семейства получават на практика е минимална и не отговаря на нуждите от специализирани грижи.

Битката е жестока

Държавата абдикира от много задължения. Но специално за децата със синдром на Даун - трудностите започват още с раждането им, тъй като родителите буквално са хвърлени в пълна неизвестност. Те започват сами да се образоват, сами да търсят информация, сами да търсят специалисти. Трябва да се оправят с цялата ситуация абсолютно сами. Лично аз, а и много мои познати сами намират специалисти, използват платени услуги. Има и безплатни такива, но те са много ограничени, детските центрове са много малко в града, обясни Невяна Гешева, регионален представител в Пловдив на Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун.

Месечната издръжка на дете със синдром на Даун - минимум 1000 лева

В нея се включват не само разходите за специалисти, но и важни хранителни добавки, които се купуват от чужбина.

Дори са малко тези пари, коментират родители.

Трудна е и интеграцията на деца със синдрома на Даун

Една безкрайна борба е тръгването на детска ясла, градина или училище на тези деца. В началото учителите ги приемат със страх. Не защото не ги искат, а защото самите те не са достатъчно образовани по проблемите на тези деца. По-късно започват да ги приемат, защото виждат, че нашите деца не са опасни. Те са дружелюбни, любвеобвилни, не са агресивни. На тях обаче им е необходимо по-голямо ресурсно подпомагане, обясни Невяна Гешева, която освен майка на дете със синдрома на Даун, е и начален учител.

Усилията си заслужават – в името на детските усмивки и доброто развитие

Отглеждането на дете със синдром на Даун има своите трудности, но не е толкова страшно. Нека родителите да бъдат упорити, да не се отказват. И заедно да работим за промяна на обществото, на мисленето и на приемането на тези деца. Защото те са страхотни и носят страхотни сърца, категоричен е Борислав Арапчев.


Още от категорията

Почина бивш кмет на община Сопот

Почина Христо Цолев, бивш кмет на община Сопот и председател на Общинския съвет. Той бе учител по професия, но стана известен като най-активният деятел за отделянето на Сопот и село Анево от община Карлово.  Два пъти бе избиран за кмет – в мандата 1991 – 1995 г. и 1999 – 2003 г. Бе избран и за първия председател на ОбС – Сопот на..

публикувано на 25.01.22 в 13:53

Петко Караколев с пластики и живопис в галерия "Възраждане"

Първата за настоящата година изложба в галерия „Възраждане“ в Стария град представя художника Петко Караколев. Тя е посветена на неговия 60-ти рожден ден и включва 20 пластики от бронз и няколко живописни платна. Авторът е завършил Художествена Академия в Москва със специалност „Архитектурно-декоративна пластика“ и  има осъществени..

публикувано на 25.01.22 в 07:13

Преге - предаване за света на книгите, 22 - 28 януари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 22. 01. 2022г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 22.01 до 28.01.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Калин Донков. Никой на прага. Избрано. 124 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2022. Някой блъфира в Рая. Съвременни гръцки разкази...

публикувано на 24.01.22 в 18:43

Почина Елизабет Вартанян, учител №1 по арменски език

Елизабет Вартанян е завършила арменска филология и журналистика в Държавния университет в Ереван.  На учителската професия отдава 44 години.  Тя е носител на званието „Почетен гражданин на Пловдив“  и е обявена за учител № 1 в света по арменски език – звание, което се дава от Министерството на диаспората в Република Армения. Има многобройни..

публикувано на 24.01.22 в 14:00

Лауреатът на наградата „Алеко“ гостува в „Алтер его”

Лауреатът на наградата „Алеко“ гостува в „Алтер его” Големият българския писател Христо Карастоянов е новият лауреат на Международния литературен конкурс „Алеко“. Тази събота ще имаме честта той да бъде нашия специален гост в „Алтер его“! С него ще поговорим за наградения му разказ, за отношението към хумора и сатирата напоследък,..

обновено на 22.01.22 в 16:16
Подкасти от БНР