Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджик е сред рекордьорите по неизправни пешеходни пътеки

| обновено на 22.03.18 в 16:43
Автор:

Близо две трети от пешеходните пътеки в България не отговарят на изискванията - да са боядисани в съответния цвят и маркирани, да има предупредителни знаци за шофьорите за наличието им, да се поддържат редовно. Това е показала приключилата проверка на МВР и прокуратурата, включваща близо 14 хиляди пешеходни пътеки в цялата страна.

Проверката е установила, че на места липсващите пътни знаци са два пъти повече от наличните. Градовете с най-много неизправности, свързани с пешеходни пътеки, са Пазарджик, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора.

Министърът обясни, че неправилно маркирани или износени пешеходни пътеки има в Южна България. Радев поясни, че неправилното разстояние между пътеките е много опасно. „Колите не намалят толкова бързо за 250 м. и става опасно за пешеходците“, добави той. Проверени са 980 повдигнати пешеходни пътеки, от тях 244 са неправилно маркирани, освен износени са и оцветени в различни цветове. Има наредба всички ще получат предписания. Системи нарушители относно сигнализацията на маркировката, „срамния списък“ – Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково

За случаите с цветни пътеки Цацаров спомена Пазарджик, за който важи песента "Оранжево небето, оранжев е градът". "Явно това е цветовото усещане на кмета", заяви главният прокурор, но подчерта, че не съответства на закона. От своя страна Радев пое ангажимент да провери колко пъти досега МВР е разпореждало на кмета на Пазарджик да поправя пешеходни пътеки.

До 30 юни тази година е даден срок на местните власти да отстранят нарушенията по отношение на пешеходните пътеки, съобщи вътрешният министър Валентин Радев.

Пазарджик отделя 50 000 лева годишно за пешеходни пътеки и знаците към тях. След новите изисквания при двулентов път те да са и от лявата страна ще трябват още пари, посочи управителят на пазарджишкото бюджетно предприятие „Паркинги и охрана“ Георги Шикерджиев. Цялото интервю с него е в звуковия файл.

Ако след след 30 юни бъдат установени нови неизправности на пешеходните пътеки, ще последват глоби, обобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Глобите ще бъдат налагани на длъжностни лица, независимо какъв пост заемат. Цацаров уточни, че целта на проверката не е разкриване и разследване на престъпление, а се извършва с оглед правомощията на прокуратурата по общия надзор за законност.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин, с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28