Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловци и пастири с все по - голям интерес към проследяващите устройства

От Англия виждате къде се движи кучето ви в Пловдив или Варна

Сателитна връзка предава координатите по мобилната мрежа

Ако в момента сте в Пловдив, а кучето ви е във Варна или дори в Англия, можете да го наблюдавате директно чрез GPS за кучета. Условието е да имате мобилен телефон, а на мястото, където сте, мобилната мрежа да има обхват.

Проследяващите устройства за животни са сред новостите на тазгодишната изложба „Природа, Лов, Риболов“ в Пловдив. GPS-ите служат за проследяване на домашни любимци - кучета и котки, а също и на по едри животни - коне и крави.

Снимка

GPS-ът сваля координатите на животното посредством сателитна връзка и ги изпраща до приемника чрез мобилната мрежа. Устройството работи с батерия, която издържа от два до пет дни при моделите за кучета и до месец и половина при устройствата за коне и крави. Зареждането е за около два часа от соларен източник или чрез включване в мрежата.

Модерната техника работи с над 220 мобилни оператора в 80 страни. Разработени са няколко серии, сред които ловна и дамска, украсена с камъни „Сваровски“.

В България интересът към проследяващата техника за животни расте. Най – активни са ловците, но пастирите също проявяват интерес, особено при предстоящото пускане на стадата на свободна паша.

Това разказва Веселин Тодоров, управител на фирма–вносител на GPS-устройства за животни. 

С него Антоанета Петричанска разговаря за тази новост на изложбата „Природа, Лов, Риболов“ в Пловдив. Интервюто е в звуковия файл.


Снимка







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29