Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ловци и пастири с все по - голям интерес към проследяващите устройства

От Англия виждате къде се движи кучето ви в Пловдив или Варна

Сателитна връзка предава координатите по мобилната мрежа

Ако в момента сте в Пловдив, а кучето ви е във Варна или дори в Англия, можете да го наблюдавате директно чрез GPS за кучета. Условието е да имате мобилен телефон, а на мястото, където сте, мобилната мрежа да има обхват.

Проследяващите устройства за животни са сред новостите на тазгодишната изложба „Природа, Лов, Риболов“ в Пловдив. GPS-ите служат за проследяване на домашни любимци - кучета и котки, а също и на по едри животни - коне и крави.

Снимка

GPS-ът сваля координатите на животното посредством сателитна връзка и ги изпраща до приемника чрез мобилната мрежа. Устройството работи с батерия, която издържа от два до пет дни при моделите за кучета и до месец и половина при устройствата за коне и крави. Зареждането е за около два часа от соларен източник или чрез включване в мрежата.

Модерната техника работи с над 220 мобилни оператора в 80 страни. Разработени са няколко серии, сред които ловна и дамска, украсена с камъни „Сваровски“.

В България интересът към проследяващата техника за животни расте. Най – активни са ловците, но пастирите също проявяват интерес, особено при предстоящото пускане на стадата на свободна паша.

Това разказва Веселин Тодоров, управител на фирма–вносител на GPS-устройства за животни. 

С него Антоанета Петричанска разговаря за тази новост на изложбата „Природа, Лов, Риболов“ в Пловдив. Интервюто е в звуковия файл.


Снимка

Още от категорията

Ако кабинетът даде резултати, печелят ПП и ДБ

„ Недоволни от средите на ПП и ДБ са няколко десетки от най-шумните и най-радикално настроените хора – 30-40 души. Като цялата социологическа общност твърди, че около 70 процента от българските граждани, които ходят да гласуват, всъщност искат правителство. И ако резултатите на този кабинет са бързи и ефективни, разбира се, ще се..

публикувано на 26.05.23 в 16:22

За да има бюджет, трябва да има кой да го направи

На 10 юни изтича действието на т. нар. удължителен закон за бюджета. Ако след тази дата  няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира, съобщиха от Министерството на финансите. Въпреки това, Парламентът все още не е започнал работа по бюджета за тази година...

публикувано на 26.05.23 в 15:14

Варят ни като жаби, играе се фарс и вече се готвим за нови избори

За съдебната реформа, за прокуратурата като бухалка и за Темида за политическа употреба разговаряме с Мария Капон. Преди ден тя озадачено възкликна вав ФБ, че неин сигнал за злоупотреби отпреди 10 години, днес се оказва предложение за продължаване на наказателно преследване срещу Делян Добрев. Самият той определи делото, прекратено по давност, за форма..

публикувано на 26.05.23 в 11:37

Има рискове за разкол вътре в ПП – ДБ и ГЕРБ

Съществуват рискове за разкол вътре в ПП – ДБ и в ГЕРБ заради тази комбинация и несъгласието на част от партийците с нея. Това заяви  политическият анализатор доц. Светослав Живков, който коментира анонсираната ротация за кабинет с хоризонт 18 месеца.  Той подчерта, че евентуална пречка за създаването на правителство в този вариант може да е и..

публикувано на 26.05.23 в 10:45

ЕС е гарант за успеха на мерките срещу домашното насилие у нас

Депутатите приеха законопроектите на ГЕРБ - СДС, БСП и ПП - ДБ за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Предложението за нов законопроект на ИТН бе отхвърлено.  Адв. Милена Кадиева, председател на фондация "Джендър алтернативи", която от години защитава хора, пострадали от насилие, изрази надежда депутатите в този..

публикувано на 26.05.23 в 10:38