Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ловци и пастири с все по - голям интерес към проследяващите устройства

От Англия виждате къде се движи кучето ви в Пловдив или Варна

Сателитна връзка предава координатите по мобилната мрежа

Ако в момента сте в Пловдив, а кучето ви е във Варна или дори в Англия, можете да го наблюдавате директно чрез GPS за кучета. Условието е да имате мобилен телефон, а на мястото, където сте, мобилната мрежа да има обхват.

Проследяващите устройства за животни са сред новостите на тазгодишната изложба „Природа, Лов, Риболов“ в Пловдив. GPS-ите служат за проследяване на домашни любимци - кучета и котки, а също и на по едри животни - коне и крави.

Снимка

GPS-ът сваля координатите на животното посредством сателитна връзка и ги изпраща до приемника чрез мобилната мрежа. Устройството работи с батерия, която издържа от два до пет дни при моделите за кучета и до месец и половина при устройствата за коне и крави. Зареждането е за около два часа от соларен източник или чрез включване в мрежата.

Модерната техника работи с над 220 мобилни оператора в 80 страни. Разработени са няколко серии, сред които ловна и дамска, украсена с камъни „Сваровски“.

В България интересът към проследяващата техника за животни расте. Най – активни са ловците, но пастирите също проявяват интерес, особено при предстоящото пускане на стадата на свободна паша.

Това разказва Веселин Тодоров, управител на фирма–вносител на GPS-устройства за животни. 

С него Антоанета Петричанска разговаря за тази новост на изложбата „Природа, Лов, Риболов“ в Пловдив. Интервюто е в звуковия файл.


Снимка

Още от категорията
Николай Бухалов - 1992г.

Олимпиадата е уникално събитие в света на спорта

“С началото на всяка Олимпиада няма как човек да не се върне назад във времето. Това е нещо уникално в света на спорта. Всички знаем, че са прекъсвани войни, за да бъдат провеждани тези мероприятия” каза развълнуван Николай Бухалов, трикратен олимпийски медалист по гребане, пред Радио Пловдив.  “Аз няма как да остана безразличен към..

публикувано на 23.07.21 в 10:55

Рестартирай Европа: С влак и след годината на ЖП транспорта

2021 г. е важна за политиката на ЕС за железопътния транспорт, тъй като това е първата пълна година на прилагане на правила, които целят да създадат напълно интегрирана система на железопътен транспорт в Европа. Това трябва да се осъществи в условията на все още неотминала ковид-криза, а у нас – и при кадрови промени и проблеми с дълговете...

обновено на 23.07.21 в 09:27

Отстраняването на Гешев ще прекрати срива на държавността

След продължилата ескалация на напрежението в Прокуратурата от Пленума на ВСС се очаква да излезе с позиция за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Безпрецедентния за българската правосъдна система казус провокира въпроси за очакваната развръзка и нагласите на гилдията за решение.  В коментар за програма..

публикувано на 22.07.21 в 11:10

Недоволство в Житница заради проблеми в училището

Родители на деца от Житница обмислят протести заради опасността училището в селото да бъде затворено. Това ще се случи, ако 26 от близо 70-те ученици се преместят в друго учебното заведение, каквато готовност са обявили родителите им.  Те обвиняват директорката на ОУ "Христо Смирненски" Надка Петрова в еднолично и непрозрачно управление. Според..

обновено на 22.07.21 в 10:57

Партиите в НС трябва да направят компромис

„Това, което в сряда видях в Народното събрание, е едно дежа вю, но с умерен патос. Партиите изглеждаха много по-отговорни, осъзнават мисиите, които трябва да изпълнят и диалогът между тях изглежда все по-възможен. Всеки направи своята заявка, държи на позициите си и пътят към съставяне на Правителство изглежда все по-близо“. Това подчерта..

публикувано на 22.07.21 в 10:55