Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ловци и пастири с все по - голям интерес към проследяващите устройства

От Англия виждате къде се движи кучето ви в Пловдив или Варна

Сателитна връзка предава координатите по мобилната мрежа

Ако в момента сте в Пловдив, а кучето ви е във Варна или дори в Англия, можете да го наблюдавате директно чрез GPS за кучета. Условието е да имате мобилен телефон, а на мястото, където сте, мобилната мрежа да има обхват.

Проследяващите устройства за животни са сред новостите на тазгодишната изложба „Природа, Лов, Риболов“ в Пловдив. GPS-ите служат за проследяване на домашни любимци - кучета и котки, а също и на по едри животни - коне и крави.

Снимка

GPS-ът сваля координатите на животното посредством сателитна връзка и ги изпраща до приемника чрез мобилната мрежа. Устройството работи с батерия, която издържа от два до пет дни при моделите за кучета и до месец и половина при устройствата за коне и крави. Зареждането е за около два часа от соларен източник или чрез включване в мрежата.

Модерната техника работи с над 220 мобилни оператора в 80 страни. Разработени са няколко серии, сред които ловна и дамска, украсена с камъни „Сваровски“.

В България интересът към проследяващата техника за животни расте. Най – активни са ловците, но пастирите също проявяват интерес, особено при предстоящото пускане на стадата на свободна паша.

Това разказва Веселин Тодоров, управител на фирма–вносител на GPS-устройства за животни. 

С него Антоанета Петричанска разговаря за тази новост на изложбата „Природа, Лов, Риболов“ в Пловдив. Интервюто е в звуковия файл.


Снимка

Още от категорията

Изборната система в България е непроницаема и неразбираема

Като непроницаема и неразбираема за българския избирател определи българската изборна система , което е и причина у нас нищо да не  променя,  Божидар Чеков, журналист и писател, който през 1968 г. по време на чешките събития бяга от България и оттогава живее във Франция.  За първи път се връща в страната през 1991г. и оттогава идва често в..

публикувано на 28.01.21 в 11:23

Как помага Законът за българския жестов език на децата ?

Този месец българските депутати приеха Закона за българския жестов език . Той дава право на деца със слухови затруднания да се обучават в масовите училища и вече да имат учители, които да им помагат с жестомимика. В България глухата общност ще има право на 120 часа на година на преводачи при срещите им с институциите и на работното място...

публикувано на 28.01.21 в 09:56

До края на годината ще бъде имунизиран всеки, пожелал ваксина

До края на годината в България няма да има желаещ да си постави ваксина и това да не  стане. Това заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив зам.- председателят на Българския лекарски съюз  и член на Националния ваксинационен щаб д-р Николай Брънзалов. По думите му у нас няма застояли ваксини, нито забавяне на процеса на ваксиниране...

публикувано на 28.01.21 в 09:11

Точка! Ул. "Ген. Д. Николаев" е синя зона, ама...с отсрочка

На 14 януари беше разширен обхватът на синята зона в Пловдив, който включи и улица "Ген. Данаил Николаев". Това предизвика бурни реакции у хората, които ежедневно паркират на улицата, като те обявиха,че мотивът посочен от общината за това да разшири обхвата на синята зона е тяхното желание. Това е невярно, казват гражданите, защото никой не се е допитал..

обновено на 27.01.21 в 17:18

Ресторантьорите настояваме за правото си да работим

Не протест, а подкрепа и поемане на отговорност за ресторантьорския бранш. Така 35-годишният предприемач от Пазарджик Нешо Пелтеков определи днешния протест на ресторантьори и хотелиери в "Триъгълника на властта" в София.  По думите му той е подкрепил протеста, защото на ресторантьорският бранш е най-засегнат от локдауна в страната. "Не съм тук, за..

обновено на 27.01.21 в 17:18