Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция има голям интерес да изглади отношенията с ЕС

Димитър Гърдев
Снимка: Ани Петрова, БНР

Равносметката за отношенията между Турция и ЕС.

Достигнаха ли те точката на най-високо напрежение? Първи коментар за предстоящата във Варна среща ЕС-Турция, след като стана ясно, че Европейския съвет не възрази на заседанието си тази нощ срещу нейното свикване.

Много се радвам, че срещата между Турция и ЕС на 26 март във Варна ще се състои. Очаквам на нея да се изяснят позициите на двете страни, да се уточнят спорните моменти и да се постигне споразумение по тях. Защото Турция също е много заинтересована от това, заяви в интервю за Радио Пловдив Димитър Гърдев, бивш дипломат и експерт по международна сигурност.

Лостовете на ЕС за въздействие върху Турция и темата за споразумението с мигрантите

Турция се нуждае и от втория транш на тези средства, защото турската икономика не е чак толкова в цветущо състояние. От друга страна – ЕС е основния икономически партньор на Турция – над 70 % от износа на Турция се реализира на европейските пазари. Турция се нуждае и от новото митническо споразумение, което предстои да бъде подписано, коментира Димитър Гърдев.

Той е категоричен, че Турция има много голям интерес да се изгладят отношенията с ЕС. Тук сме свидетели на едно отиграване на ситуацията. Всеки иска да бъде със силни позиции, коментира експертът.

Рисковете пред България, ако на 26 март не бъде постигнато съгласие по темата

Рисковете са преки, тъй като едно безконтролно пускане на бежанците, създават преки рискове пред България, а какви са последствията – видяхме вече през минали години, коментира още Димитър Гърдев.

Цялото интервю с Димитър Гърдев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33