Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Седем разказа за вярата" в Археологическия музей в Пловдив

Църковна утвар от фонда на археологическия музей и на Пловдивската митрополия

| обновено на 26.03.18 в 12:46

Изложба „Седем разказа за вярата“ се открива днес в Археологическия музей в Пловдив. 

Експозицията представя църковна утвар, чрез която се разказват седем проучени истории за християнството. Ще могат да се видят предмети на богослужението, постъпили във фонда на музея в периода 1915 - 1926 година. Изложбата ще представи и експонати от музейния фонд на Пловдивската митрополия.

В християнството седем е символ на сътворението, често го наричат и „Божие число“. 

Кураторът на изложбата Соня Семерджиева, разказа, че са подбрани предмети, които са свързани с Великден и не са показвани досега. 
Един от най-ценните експонати това е напрестолният кръст на Русенския митрополит Григорий, Доростолски и Червенски митрополит, който е работен с една от най-сложните техники - филигран. Той е дарен на музея от негови родственици през 1915 година, правен от майстор от видинската златарска школа, която е имала славата на изключително интересна. Изработката му датира от втората половина на 19 век, когато започва да се използва филигран за изработката на църковна утвар и специално на напрестолни кръстове. Кръстът е изпълнен с миниатюрна резба, която представя 10 библейски сцени. Той е изключителен и се е използвал от митрополита при персонално богослужение. 

Структурата на изложбата включва Символа на вярата - каква символика има съответният предмет, съответната църковна утвар, според църковния канон, каква символика има и според обикновения мирянин, според черкуващите се, допълва историкът. По думите й засегнати са няколко истории, които включват устрема на българина през 18 - 19 век, неговата благотворителност по отношение на строителството на църкви, набирането на волни помощи за възстановяване на храмове. 

Две са историите, разказани чрез предметите в изложбата - за храм "Св. Димитър" в Стария Пловдив, който се е смятал за гръцки. През 1922 година, когато е предаден на Руската задгранична църква, музеят получава дар от храма - сребърен обков на Евангелие. 

Разказът за църквата "Св. Никола" в пловдивското село Паничери е свързан с чашка за миро от 1618 година. Потирът е изработен специално за храма и е с дарствен надпис. Два дискуса и едно евангелие от 1821 година разказват за църквата "Св. Йоан Кръстител" в село Чехларе. Евангелието е с дарствен надпис от 1860 година и е дарено на храма, когато се възобновява строежа на сградата му, обяснява Семерджиева. Тя добави, че възстановяването на църквите по онова време се е извършвало обикновено върху стари градежи и в едни дълги периоди от десетки години, през което време е трябвало да се получи разрешение. 

Изключително интересен свещенически пояс с втъкани църковни сгради, датиран от 1772 година, е свързан с най-стария Пловдивски православен храм - църквата "Св. Св. Константин и Елена" в Стария Пловдив. При разкопки преди 50 години край олтара на храма е намерен този свещенически пояс, което, по думите на музейния работник, води до предположението, че в двора на църквата се е намирал Божигробски метох. Не е изключено този пояс да е принадлежал на свещенослужител от него, който е погребан близо до олтара, както се изисква по канон, с литургично облекло.

Митрополията предоставя 11 предмета, сред които са мощехранителница и един напрестолен кръст в кутия, която е изключително красива - вътре изписана с библейски сцени, а отвън е със сребърен обков. Има митра и жезъл, които са от 18 век, лъжичка за причастие и много интересен балансьор за кандило, което е непознато дори и в наши дни като църковна утвар. 
"Умишлено избрахме периода малко преди Великден, тъй като това време се свързва и с поклонничеството - посещението на Божи гроб. Някога, припомня Семерджиева, това се е извършвало в навечерието на Великден. Пътят е бил дълъг, осеян с опасности и за българина от онова време е бил истинска приключенска приказка - да пристигне до Божи гроб, да получи второ кръщене във водите на река Йордан, да присъства на Светата литургия, посветена на Възкресение Христово. И съвсем естествено пътуването завършва с амулети и предмети от Божи гроб, сред които са "йерусалимка" като доказателство, че е станал хаджия или "грехопростителна" грамота, каквито също са представени в изложбата", разказа Семерджиева. 
Всички тези предмети са предавани в музея, независимо че основната му дейност е друга и е свързана с археологията, защото по думите й той е най-старият в града, създаден през 1879 година. Хората са смятали, че всичко онова, което се намира, случайно или не, дори и при обработката на нивите, и което преценят, че е ценно и важно за историята на българския народ, следва да бъде съхранено, допълни Семерджиева. 

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оловният войник събира публика в Цар-Симеоновата градина

В рамките на фестивала за улични изкуство „6Fest“в Пловдив днес в Цар-Симеоновата градина малчуганите могат да гледат (11 ч.) спектакъла „Храбрият оловен войник“. Спектакълът е продукция на „Камбана Арт“ – София. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Община Пловдив и е част от Културния календар на..

публикувано на 21.07.24 в 07:49

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 20.07.24 в 10:11

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46