Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доверие се печели с обективна, коректна и проверена информация

Българското национално радио започва кампания "Истинските новини". В отговор на битката срещу фалшивите, тя е глас за подкрепа на професионализма, обективната и коректна информация.

За кампанията разговаряме с журналиста Ивайло Василев, ръководител на новинарския екип на програма "Хоризонт". Ето част от казаното от него, а цялото интервю чуйте в прикачения файл.

Запазването на стандартите в професията и запазването на доверието е едновременно е и много просто, и много трудно. Просто да правим това, което така или иначе правим, но може би с още по-голямо внимание, да проверяваме това, което казваме и в никакъв случай да не се отклоняваме от истината, така звучи по-простичко. Трудното е, когато се сблъскваме с информации, които трудно се проверяват, искат време и т. н., а ние все пак сме длъжни да предлагаме на публиката бърза информация, това ни е работата.

Конкуренцията на темпото вече е сериозна с наличието на социалните мрежи, на интернет... 

Да, тя е и опасна, и разбира се стимулираща. Конкуренцията винаги е от полза, когато някой те побутва отстрани ти се движиш по-бързо най-малкото. Но в това бързо движение ние трябва да се опитваме и да не недоглеждаме нещата, свързани с достоверността на новините, защото колкото и да е бърза една новина, колкото и да изпреварваме един или друг от конкуренцията ако предложим недостоверна новина доверието към нас пада. Вие казахте за социалните медии – да, през последните години те набират скорост, интересът към тях расте, те предлагат всякакви гледни точки, но включително те предлагат и от това, което сега вече наричаме фалшиви новини, т. е. информации, които са или непроверени, или са просто откровени лъжи просто пуснати ей така някой да привлече внимание към себе си или са съзнателно пусната дезинформация, нещо което, за разлика от социалните медии, Българското национално радио не може да си позволи. Ние предпочитаме да отделим малко повече време, за да проверим една информация, отколкото да я пуснем веднага с цел да  не загубим темпото.

Понеже разговорът не е само за нас, той е разговор за аудиторията, прочетох едно изследване, в което се казва, че фалшивите новини  се разпространяват многократно по-бързо от истинските. Как ще коментирате?  

Нормално е, хората търсят нещо, което е шокиращо, интересно, което привлича вниманието и фалшивите новини разбира се залагат на това и към тях вниманието веднага е привлечено. Има обаче едно скорошно изследване на Европейския съюз за радиоразпръскване, което показва, че в европейски мащаб интересът към социалните медии вече пада.

Ако си спомним изследванията от преди 20 – 25 г. на първо място по доверието на хората, за нашите изследвания вече говоря, на първо място по доверието на хората в България, вече говоря за нашите изследвания тук, бяха армията и радиото с по 80 и няколко процента доверие, а през годините разбира се минаха различни исторически  събития се случиха у нас, появиха се разбира се впоследствие и социалните мрежи и т. н. и нещата разбира се се изместиха, защото се оказа, че социалните медии, колкото и полезно нещо да са за обществото се оказа, че имат пробойни каквито са социалните новини, които започват пък да отблъскват  хората от тях. Те не, че няма да ги ползват, но вече им нямат доверие като източник на информация и се връща нормално, естествено доверието към тези, които са познати от години, че са достоверният източник на информация или източник на истинските новини.

Радио Пловдив: Кампанията за истинските новини на БНР е разговор за кого е и към кого насочен?

То е разговор и със слушателите, както винаги, макар и по един нетрадиционен начин. Ние трябва да ги убедим с работата си, не толкова с разговори като този по темата. Кампанията е част от европейския повик за истински новини, за борба с фалшивите.  

Но истинската кампания, която ние водим и надявам се я водим всеки ден относително добре, това е прото да представяме на публиката истинските, важните новини, достоверните новини, ние да бъдем хората източник на ценна, важна, полезна и най-вече истинска информация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21