Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не използвайте ЕГН за код за достъп

Ще имаме ли второ ЕГН?

Въпрос, който се оказва на дневен ред отново, а той изникна по повод информацията, че през интернет могат да се намерят единните граждански номера на всеки един българин, включително на премиер и главен прокурор. Българският премиер Бойко Борисов излезе с идеята да се забрани на фирмите да искат ЕГН, а вместо това клиентите да имат специални кодове. В същото време -  от 25 май влизат в сила и новите правила на Европейския съюз за защита на личните данни. Как да защитим личните си данни и предоверяваме ли се на социалните мрежи? По темата говорим с адвокат Димитър Калдамуков, специалист по защита на личните данни.

Това не е от днес или от вчера. В крайна сметка тук има две линии на мислене. Едната е, че много от тези данни, които ние твърдим, че лесно могат да бъдат достигнати от трети лица, сами сме ги изложили на показ – през фейсбук, дори и през нашите автобиографии, когато сме кандидатствали за работа, пускайки ги през сайтове. От друга страна - имаме чисто административни структури като НАП, НОИ, Търговския регистър, които продължават да не спазват дори настоящия Закон за защита на личните данни относно това как трябва да осигурят защитата на личните данни. Снощи видях публикувано едно становище на КЗЛД по отношение на скандала с единните граждански номера. В него те казват, че администраторите не следва да използват само ЕГН като идентификатор, което, честно казано, не знам какво значи. Защото ЕГН-то е идентификатор като всеки друг – дали ще използвате ЕГН или някакъв друг код, важно е до какво ви води този код. Ако той води до досие на лице, до някакъв негов електронен регистър, в който се виждат негови данни, в крайна сметка няма значение дали е ЕГН-то. Но със сигурност ЕГН-то е един доста лесно откриваем източник на данни. Мога да препоръчам на всички слушатели да не си ползват ЕГН-то като код за достъп, коментира адвокат Калдамуков.

Обвързването на услугите с ЕГН-то – порочна практика

Много услуги са обвързани с това човек да си използва ЕГН-то, което е порочна практика. Но пак казвам, имайте това предвид, дали ще ползвате ЕГН или примерно случайния код „5-6-7-8-9” това пак ще ви доведе до вашето електронно досие. Проблемът не е в самото ЕГН, а в това, че може би трябва да има два идентификатора – ЕГН-то и някакъв случаен код, който не може да бъде намерен през други източници. Защото - ако човек ползва ЕГН в НОИ, в НАП или някъде другаде  - шансът то да бъде намерено е голям. Но ако имаш и допълнителен код, на третото лице недоброжелател няма да му бъде достатъчно да влезе във вашата база данни, обясни още адвокат Димитър Калдамуков.

Той допълни, че никой не може да гарантира за нашата защита на личните данни освен ние самите.

Данни в пространството ще има толкова колкото ние дадем. Развитите онлайн платформи използват идентификейшън. И това е една от най-сигурните и прости практики за защита на данните.Тази практика може да се използва и в ежедневието. Администраторите на съответните услуги могат да направят така, че услугата да е достъпна чрез два отделни кода. И не трябва да се плъзгаме по тази плоскост, че ако правителството вземе определено решение, това непременно ще промени практиката на администраторите. Администраторите са тези, от които зависи как ще спазват законодателството за защита на личните данни, а ние като потребители в нас остава единствено и само лоста за натиск, категоричен е той.

Рисковете на социалните мрежи

Тук не виждам скандал. В крайна сметка безплатен обяд няма. И ако някой не осъзнава, че  продукт на социалните мрежи сме ние - просто не е разбрал какъв е смисъла на социалната мрежа. Естествено, че социалните мрежи събират максимално много данни за нас, най-вероятно потребителят се е съгласил, най-вероятно съгласието е невалидно обаче, защото то е скрито някъде между общите условия. Най-добрият начин е изобщо да нямаме профил в социална мрежа, препоръча адвокат Калдамуков.

Цялото интервю с адвокат Димитър Калдамуков можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31