Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална изложба с концерт се открива в Етнографския музей

| обновено на 28.03.18 в 08:46

„От Виена и Константинопол. Етнография на града“ е надсловът на изложбата в Регионален етнографски музей в Пловдив.  

Тя се открива съвместно с Историческия музей в Русе  във връзка с Българското европредседателство  и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. 

Експозицията представя интересен поглед към следосвобожденската действителност в големите български градове, европейските културни влияния и модни тенденции от края на 19-ти век. 

В рамките на проекта посетителите ще могат да чуят концерта „Европа среща музиката на Ангел Заберски”.  

Триото  на Ангел Заберски, Борис Таслев  и Стоян Янкулов – Стунджи съчетава джаз, филмова и класическа музика, а някои от пиесите са с лека фолклорна тематика.

Откриването е в 18 часа. 

Какво обединява думите кафе, кифла, сладкарница, колело, шницел и закачалка? В кой град  названието на главната улица е „Княз Александър І-ви“,  кога се появяват първите български цигари и какво е смокинг?  В програма „Точно днес“  задаваме само въпросите, а отговорите можете да откриете  в една много любопитна изложба, озаглавена  „От Виена и Константинопол. Етнография на града“.  

С кого и с какво са се съизмервали нашите деди, как са устройвали градове и домовете си във възстановената българска държава, с какво са се развличали и какви са били предпочитаните от тях аксесоари. 

Веселина Пеева  провокира интереса ви към събитието в разговор с двама директори – на Пловдивския етнографски музей – доц. Ангел Янков и на Историческия музей в Русе -  проф. Николай Ненов: може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31