Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облагородяват с 200 хил. лв. зоната при арменското училище

Единодушно общинските съветници приеха да дарят 197 919 лв. на Арменското църковно настоятелство при храма „Сурп Кеворк”.  

Средствата ще се ползват за изграждането на ограден зид и благоустрояване на зоната около арменското училище и църквата в Стария град, както и за основен ремонт на подхода към тях.  Ще бъде експониран и фрагмент от крепостната стена и кула, разкрити при археологически разкопки на Небет тепе. 
Средствата са заложени още в бюджета на общината, тъй като част от терена е общинска собственост - стълбището към арменското училище, както и нов подход към Небет тепе. Друга част е собственост на арменското настоятелство. Работата вероятно ще започне до седмица, обясни кметът Иван Тотев. 

Проектът е съгласуван с НИНКН, тъй като обектът е със статут на групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата. 

В гласуването на предложението не участва председателят на ОбС Савина Петкова, защото – както сама заяви от трибуната, е кума на председателя на Арменското настоятелство. Според новите разпоредби общинските съветници не трябва да подават декларации, а заявяват евентуален конфликт на интереси от трибуната, обясни Петкова.

Преди това и заместник-председателят на ОбС Ангел Иванов декларира, че няма да участва в гласуването на точката за дарение на 239 233 лв. за ограда на Ботаническата градина. Прчината е, че той е преподавател в Аграрния университет, на който се предоставя дарението от Общинския съвет. Съветниците единодушно приеха и това предложение.

С 41 „за” и 2-ма „въздържали се” те утвърдиха и кандидатурата на д-р Боян Костов за управител на Кожно-венерическия диспансер, който е 100 % общинско дружество. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът край Отец Паисиево се разраства, битката с огъня продължава

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узна истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). Света Марина се счита за покровителка на..

публикувано на 17.07.24 в 08:51