Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По отношение на Русия България трябва да прояви повече характер

Като бавен процес на съзряване за това, което трябва да се направи, определи  реакцията на българското Правителство по случая „Скрипал“  анализаторът Илиян Василев. Като обяснение той подчерта, че такъв е психологическият багаж на Правителството. 

 Извикан беше посланикът ни от Москва спечелиха се още 2-3 дена и най-накрая е почти неизбежно да се присъединим към всички други държави. А как точно ще го направим, с какви уговорки и мерки допълнителни и медийно опаковане на това действие,  предстои да видим. 

Няма как България да стои извън групата на тези вече 28 държави, защото стърченето извън тази група отвън в компанията на Австрия и Гърция е вече доста, доста застрашителен знак за пизиционирането ни – неумело и стратегически погрешно.

България няма ресурс да остане извън тази група, защото, за разлика от Гърция, която няма историята на 16-та република – сателит, целият ни преход мина в смесени сигнали и непреодолени комплекси на подчиненост към Русия и още по-непреодолени доказателства към Запада, че ние действително искаме да принадлежим към европейската цивилизация и атлантическото общество. Когато прибавите към това и факта, че сме председатели на ЕС в момента, позицията ни не предполага да развиваме крайни позиции. В момента нашата позиция е крайна и става една взривоопасна смес, която неизбежно води до еволюция в първоначалната позиция. Проблемът е, че когато сме на опашката на целия този процес, се получава най-лошото – и солта, и боя, и унижението, както се казва.  Все пак е добре, че вървим към такава позиция, подчерта Илиян Василев.

По думите му България би имала проблем в отношенията си с Русия, ако бе избързала първа с реакцията си. Но когато България има пред себе си повече от 20 държави, няма как Русия да отдели българската реакция като специфично негативна или специфично антируска.  Става въпрос за колективен отговор и това, че България още веднъж се самоопределя като член  на ЕС и НАТО, не може да бъде повод на Русия да предприеме специфични действия.

Василев припомни, че когато преди години България изгони руски дипломати, тя прояви  характер.

 Изобщо не би трябвало да мислим, че това решение го приемаме под натиск. Дори да не съществуваше атаката в Солсбъри, само, ако погледнете намесата на Русия във вътрешните ни работи през последните години, трябваше да има изгонени руски дипломати. Ако  не бъде забелязано това от нашите политици, които трябва да теглят червената линия, ще ни смятат  просто за територия, а не за  страна.  

Не виждам повод за катастрофични сценарии.  Студената война е факт от много време след Крим и сега няма никакъв шанс за по-голяма ескалация. Русия не са самоубийци. Никакъв вариант няма някой изобщо да напада Русия. Ако Русия тръгва да напада, защото е слаба, защото се срива режимът, това е друга работа. Владимир Путин обаче не е абсурден политик и никога няма да го направи, щом се е задържал толкова дълго време на власт, това означала, че владее инструментите на властта и може да балансира политиката.

 Това обаче в никакъв случай не е краят на конфронтацията с Русия. Представете си на фона на тенденцията на влошаване, че ако Русия отвърне и ескалира в своята реакция, тогава ще има  още по-голяма реакция и от Запада. А в атмосферата  на открита  конфронтация световно първенство по футбол не може да се проведе. Това, което Западът прави, и ние трябва да направим, е класическата теория на сдържане – т.е. санкции, ограничаване. Няма никаква необходимост от военни действия, освен да си поддържаме отбраната в такова състояние, че никой да не смее да ни напада.  

Това, което трябва да направим, е да сме на дистанция от тези процеси. А в случая с Кемерово, което си е човешка трагедия, просто трябва да проявим солидарност с Русия и с хората, които страдат.

Чуйте интервюто от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август, събота,  ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или..

обновено на 17.08.24 в 08:31

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56

Чуждите туристи - повече, но не колкото са нашите навън

„Необходимостта от ребрандиране на туристическите продукти на България в контекста на климатичните промени е налице и тя ще става все по-остра с всеки изминал сезон. Причините за това, от една страна, е традиционното презастрояване, което води до негативни резултати, въпреки че базата се разширява, а от друга – необходимо е да се намерят онези..

публикувано на 16.08.24 в 09:28

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43