Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовта е най-голямата сила, да помогнем на Митко!

| обновено на 30.03.18 в 07:23

Благотворителен великденски базар в помощ на Митко ще се проведе в Пловдив на 31 март и 1 април.

И през двата дни до Централна поща можете да закупите ръчно изработени сувенири и картини.

Средствата са необходими за лечение и рехабилитация. Митко е на 34 години от Варна. Едва петгодишен чува диагнозата прогресивна мускулна дистрофия. Заболяването прогресира преди няколко години и засяга и четирите крайника, което му отрежда живот в инвалиден скутер. Това се случва през 2011 година, разказа неговата приятелка Наси Спиртова, която въпреки трудностите е неотлъчно до него.

Запознах се с Митко, когато той беше на 23 години. Тогава той можеше все още да ходи, можеше да извършва почти всички ежедневни дейности, които извършваме всички ние с лекота. После заболяването започна да се проявява малко по-силно. И в момента Митко не може да ходи, тъй като при него болестта е засегнала и четирите крайника. Трудни са му и някои движения с ръцете. Изисква се помощ при някои ежедневни дейности. Лекарите казват, че заболяването е неизлечимо. Няма какво да се направи – освен рехабилитация, която да поддържа състоянието му и да се опита да спре прогресията, разказа Наси.  Снимка

Наси и Митко не се предават. И продължават да вярват, че един ден ще се случи чудо.

Ние вярваме, че тази мечта е осъществима. Митко също вярва, че един ден отново ще бъде на крака. В момента провежда терапия от нетрадиционната медицина, сравнително от скоро. И можем да кажем, че макар и малки – резултати има. А за нас и най-малката промяна означава много. Затова се борим в момента – да подобрим състоянието му и той да може да води един малко по-лесен, малко по-смислен и малко по-добър живот. Защото в момента състоянието му не е никак леко. Въпреки това той е силен, има дух и продължава да се бори, твърди неговата любима. 

За да се случи чудо е необходима любов. А тя е толкова силна, колкото човешката вяра.

Любовта ни крепи, продължавам да се боря. Аз обичам Митко такъв, какъвто е. Не го приемам за различен от другите, за мен той е като всички нас. И съм избрала да бъда с него напълно съзнателно, никога не съм съжалявала за този избор. Изключително съм благодарна на добрите хора, които са до нас и са ни помагали за провеждане на лечение и за закупуване на помощни средства за Митко, които улесняват ежедневието му, категорична е Наси. 

За по-доброто бъдеще на Митко е необходима финансова подкрепа

Лечението, което провеждаме в момента се заплаща на година, а стойността е около 3300 лева. Предстои да започне рехабилитация. Средствата са ни необходими за да не се налага да я прекъсваме. Освен това Митко приема хранителни добавки. За това ще бъдат използвани средствата от благотворителната кампания, обясни приятелката на Митко.

Случаят на Митко предизвика вълна от съпричастност

Много хора се включиха и дариха ръчно изработени предмети. Очаквах, че много наши приятели ще ни помогнат, но не очаквах такава голяма вълна от доброта. И сме изключително благодарни на всеки, който дари частица от своето творчество за да помогне на Митко. На благотворителния базар ще могат да бъдат окрити много красиви великденски сувенири, плетени играчки, плетени яйца, великденски панерчета, картини от вълна, гоблени. Страшно много красиви неща. Всеки може да си ги подари за Лазаровден, Цветница или за Великден, разказа младата жена.

Великденският базар ще се проведе на Лазаровден и Цветница

Искам да поканя всички пловдивчани, всички гости на Пловдив, всички сърцати хора, всички наши приятели – на 31 март и на 1 април от 10 до 18 часа до Централна поща. С едничката цел да помогнем на Митко, призова Наси Спиртова.

Отворете сърцата си и вие, зарадвайте близките си с ръчно изработени великденски подаръци, помогнете на Митко. В името на неговото бъдеще и на шанса за по-добър и достоен живот.

Историята на Наси и Митко можете да чуете в звуковия файл.

Снимка


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33