Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветница е!

| обновено на 01.04.18 в 15:17
Снимка: БГНЕС

Православната църква празнува днес големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница. 

Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Според евангелските текстове Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клонки от маслина и го прославят като месиански цар с възгласи "Осанна". Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител. Христос отива в храма и с царствена власт изгонва оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършва множество изцеления на слепи, хроми и недъгави. 
Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на най-скръбната, но и най-наситената с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин - времето, в което Исус Христос приема страданието и кръстната смърт, за да изкупи греховете на човечеството и чрез своето възкресение от мъртвите да му дари надеждата за спасение и вечен живот. 

Пловдивският митрополит Николай отслужи празнична литургия в катедралния храм "Св. Марина". В словото си пред десетките събрали се миряни той поздрави всички с празника и каза: "Нека по време на Страстната седмица духовно да съпроводим Господ по пътя на неговите страдания, заедно с него да се изкачим на Голгота и там да разпнем греховете в себе си, за да възкръснем за обновен живот. Призовавам всички да отворим дверите на душите и сърцата си и не само с върбови клонки, а преди всичко с нашата вяра, надежда и любов да посрещнем Господа Иисуса Христа. И да го задържим - не както йерусалимци само за няколко дни, а да го задържим през целия си живот в себе си.

На службата присъстваха областният управител на Пловдив Здравко Димитров и командирът на 68-ма бригада "Специални сили" бр. ген. Явор Матеев, които са именици. Те получиха от ръцете на дядо Николай осветени икони на Божията майка като подарък за личния си празник.

Дните след Цветница до Възкресение Христово се наричат Страстна седмица и означават мъка и страдание. Затова на Цветница християнската църква припомня тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. 
На службата в храмовете на Цветница християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки, сякаш отново посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона. 

Цветница е празникът на цветята и на цъфтежа. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета - Камелия, Цена, Цено, Цветан, Цветана, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други. 

Най-много българи, близо 375 хил. души, днес имат имен ден. Сред тях са Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба(н), Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мъж пострада при пожар на газова бутилка в Панагюрище

50-годишен мъж пострада при пожар на газова бутилка в Панагюрище. От пожарната уточняват, че сигналът е подаден минути преди 21 ч. снощи в РДПБЗН – Пазарджик.  Мъжът е с изгаряния от I-ва и II-рa степен на 40% от тялото на горни и долни крайници. Откаран е от екип на ЦСМП – Панагюрище в клиника по изгаряния в гр. Пловдив.  Причината за инцидента..

публикувано на 02.10.24 в 07:10

Ремонтират пътя Костиево - Радиново - Бенковски

Днес започва ремонтът на общинския път Костиево – Радиново – Бенковски, съобщиха от община „Марица“.  Първата копка ще бъде направена на входа на с. Костиево до Стопанския двор .  Проектът е финансиран с 5 949 798 лв.   от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Дължината на трасето е 7,360 км, а срокът за изпълнение - 359..

публикувано на 02.10.24 в 06:24

Продължават протестите в село Труд за редовен транспорт

Въпреки взетото решение да се увеличат курсовете на маршрутка № 5 в село Труд протестите ще продължат. Това съобщават от Сдружението "Бъдеще за село Труд", които организираха протест в неделя и затвориха закратко пътя Пловдив - Карлово в района на селището. Труд излиза на протест срещу липсата на редовен транспорт до Пловдив Протестиращите..

публикувано на 02.10.24 в 06:10

Възстановиха движението по пътя Пловдив - Карлово край Песнопой

Възстановено е движението по второкласния път Пловдив - Карлово, край с. Песнопой, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".  Водач загина при катастрофа на пътя Пловдив - Карлово, край Песнопой Трафикът в района, където снощи стана тежка катастрофа, при която загина 74-годишен водач, бе спрян в продължение на 6 часа.  За движещите се имаше..

публикувано на 02.10.24 в 05:56

Медицинският колеж в Пазарджик открива новата академична година

Тържествено се открива новата академична година в Медицинския университет - Пловдив, филиал в Пазарджик.  В него от 2021-ва година се провежда изнесено обучение на студенти в редовна форма по специалността „Медицински сестри“.  От тази година там започва обучение по професионално направление „Здравни грижи“ в две специалности - „Акушерка“ и..

публикувано на 02.10.24 в 05:49