Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаме нужда от вярата, от дълбочината на преживяването

Седмицата започва по един обичаен начин и ще завърши по един крайно различен начин.

Тоест - както и да гледаме на света, който ни заобикаля, винаги има нещо, което не очакваме. Нещо, което може да се случи по коренно различен начин. И колкото и тревожно да започва една седмица, толкова и щастливо може да завърши тя. Ако ви се е случвало да четете вестници от преди една година, ще видите колко тревога и колко надежди е имало преди една година, но тях вече никой не помни. А тази седмица, която започваме е нещо, което няма как да забравим, всяка година я повтаряме. Защото има неща, които са преходни, които са на върха на интереса, а утре вече не ги помним и има други, които просто няма как да бъдат девалвирани, това заяви в интервю за Радио Пловдив доцент Мариян Стоядинов, доктор по богословие и преподавател във Великотърновския университет „Свети свети Кирил и Методий“.

Смирението е личен акт

За да разбере човек смирението трябва да се случи нещо много грандиозно в живота му. Трябва да се случи или много прекрасно, или нещо много страшно, за да види човек как всички други неща, които ни правят да не сме смирени, всъщност нямат смисъл. Животът на Христос, това което се случва с него в тази последна седмица, е категорична илюстрация на това, което казвам. Представете си, всички можем да допуснем – имаме близки, които са починали – това се случва в петък и в неделя ни идват на гости, заяви Стоядинов.

Страстната седмица ни поставя на двата полюса на човешкото съществуване

Няма как тази седмица да не ни постави на двата полюса на човешкото съществуване – в живота и смъртта. И тогава, когато сме загубили близък - всички други неща изглеждат  маловажни. И когато сме преживели някакво неизмеримо щастие - също така всички други неща изглеждат маловажни. И там е ключът на смирението – когато разберем, че нещата, които ни правят да не сме смирени, всъщност нямат смисъл или имат смисъл от днес за утре най-много, те няма да преживеят до следващата година, може би няма да преживеят до следващата седмица. И когато ние не сме били смирени или по-скоро сме слугували не егото си, тогава сме прекрачвали граници, което не е трябвало да правим, допълни Мариян Стоядинов.

Християнските ритуали

Това е може би част от нещо, което можем да оприличим с пролетното почистване, с това, което е редно да случва ако не всеки ден, то поне в сезона по веднъж. Тоест - това е въпрос на това как подреждаме дните и как подреждаме приоритетите в тези дни. Когато оставим събитията да ни водят, когато оставим дните да ни водят, тогава се превръщаме в пленници, които всеки ден сменят посоката. Когато започнем обаче да осмисляме седмиците си през призмата на тази седмица, тогава тя се превръща в образец за всички останали и затова тя е толкова наситена със смисъл. Тя  е наситена както със страдание, така и с радост, а това страдание няма мяра и радостта също няма мяра. И когато успоредим останалите си седмици през годината с тази, тогава и приоритетите ни ще бъдат различни. Тогава ще видим, че много неща, за които се ядосваме - нямат смисъл.

Възкресението е нещо, което ми се иска да мислим не през призмата на лозунгите и идеологиите, а през тази лична призма, през която преживяваме живота и смъртта ,коментира още доцент Стоядинов.

Необходимостта от вярата

Имаме нужда от вярата, точно от тази дълбочина на преживяването. Защото вярата е това, което прави и радостта, и тъгата състояния, които ни помагат. Състояния, които ни извисяват, състояния, които ни казват кои са значимите неща и кои са по-малко значимите неща. Без вяра просто ще живеем някакъв друг живот, може би няма да бъдем себе си.

Ако не се случи нещастие няма да дойдат и въпросите, а ако не дойдат въпросите те няма да намерят и отговорите, които ние знаем от две хиляди години, коментира Мариян Стоядинов.

Цялото интервю с доцент Мариян Стоядинов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46