Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В нощта на Възкресението

На днешната Велика събота патриарх Неофит ще оглави празничното вечерно богослужение за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Негово светейшество ще бъде посрещнат тържествено с празнично биене на камбаните, а богослужението е от 23.30 часа. Към 23.45 часа от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде пренесен Благодатният огън от Йерусалим.


Точно в полунощ Светейшият патриарх ще поздрави богомолците с "Христос воскресе". След това патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ. След връщането в храма ще започне празничната Света литургия или т.нар. Пасхално богослужение. 


„Нека Светлината, изгряваща в този ден от празния гроб, огрява винаги всички нас...  Поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея, и всесърдечно благопожелаваме на всички светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца! Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос да бъдат с всички нас!“, се казва в Патриаршеското и Синодално пасхално послание.


От Великден в продължение на 40 дни ще се поздравяваме с думите  „Христос Воскресе!” - „Воистину Воскресе!”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започна делото срещу Рангел Бизюрев за убийството на Митко

Има разминавания в показанията на Рангел Бизюрев и близнаците Динкови, заяви преди началото на делото за убийството на Димитър Малинов от Цалапица майката на младежа Атанаска Бакалова.  Заедно с близки и роднини те отново се събраха пред съдебната палата, за да поискат привеждането на нов следствен експеримент.  Атанаска  Бакалова  се явява като..

обновено на 21.08.24 в 11:15

Рангел Бизюрев разказа подробности за нощта на убийството в Цалапица

Близо час продължиха обясненията на Рангел Бизюрев при днешното заседание на окръжния съд за убийството на Димитър Малинов в Цалапица. Бизюрев разказа, че се е завърнал от Германия и по време на барбекю в парк Митко е бил тема на разговор.  Един от компанията, Йордан Пунгеров, казал пред всички, че Митко е обиждал Рангел. След чутото Рангел Бизюрев..

публикувано на 21.08.24 в 11:14

Нова авиолиния тръгва от летище Пловдив за Бирмингам

От 2 ноември 2024 година за първи път ще може да се лети с директен полет от Бирмингам до Пловдив. Новата авиолиния ще свързва вторите по големина градове на Великобритания и България. Те ще се изпълняват от авиокомпания Райънеър, която вече пусна билетите в продажба. Цените за базов билет в посока започват от 35 евро - съобщават от управата на..

публикувано на 21.08.24 в 10:34

В Славейно днес отстраняват щетите от опустошителната буря

В смолянското село Славейно днес отстраняват щетите от снощната буря с градушка, унищожила реколтата и предизвикала свлачища.  Пътят към една от махалите в селото е затворен заради свлачище. Паднала е и подпорна стена под един от дворовете.  Нанесени са щети върху инфраструктурата в селото. Градушката е валяла около час и всичко е било бяло,..

публикувано на 21.08.24 в 10:12

Неустойчиво време се очаква днес в Пловдив

Днес атмосферата остава неустойчива. Над западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от изток-североизток, който вечерта в..

обновено на 21.08.24 в 09:59