Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с увреждания протестират

| обновено на 11.04.18 в 09:40

Десетки хора с увреждания от Пловдив и региона ще участват в националния протест за справедлива социална реформа, който ще се проведе  в столицата. Националнопредставените организации на хората с увреждания са против  готвените  промени в правилата за изготвяне на медицинска експертиза. Притесненията са, че  реформата в ТЕЛК ще остави стотици души без инвалидна пенсия, ще отнеме редица социални придобивки на нуждаещи се и ще изпрати на пазара на труда хора, които на практика няма къде да работят. 

Това обявиха на пресконференция представители на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет, на Съюза на инвалидите в България, Съюза на слепите у нас и Националната Асоциация на сляпоглухите, както и представители на регионалните им структури в Пловдив. Според тях промените трябва да са справедливи, а не единствено да отнемат права на хората с увреждания. 

„Ние не сме против  реформата, ние искаме диалог и нов социален модел, които да прекрати корупционните практики и да осигури достъпно и качествено здравеопазване, медицинска рехабилитация и европейска политика за трудова заетост на хората с увреждания“ се казва в изпратената до всички държавни институции протестна нота. По думите на Стефан Данчев от Съюза на слепите  новите правила за освидетелстване променят рязко начина за оценяване на вида и степента на трайно намалената работоспособност, като във фокуса на експертизата остава само основното заболяване, а това ще ощети десетки хора и ще ги лиши от инвалидна пенсия. 

Според Латин Банков от Съюза на инвалидите  не е логично  втората комисия в НОИ да ще решава колко  работоспособен е всеки болен единствено по документи. Той е категоричен, че на българския пазар на труда няма осигурени работни места за хора с увреждания и ако им бъдат отнети пенсиите, те ще бъдат обречени.  Представителите на организациите на хората с увреждания вярват, че има време правителството да преразгледа необмислените и неотговарящи на европейските модели рестрикции в планирания модел на реформата. 

„Осъществяването на подобна реформа в настоящия й вид би довело до отнемане на доход от най-онеправданите с цел постигане на изкуствена заетост.  Въпреки опитите изкуствено да се внуши на обществото, че броят на хората с увреждания у нас е нереално висок, данните на Евростат показват друго – в държавите членки на ЕС техният дял е между 15 и 18 % от населението, а за България - между 7 и 8%“, пише в протестната нота на хората с увреждания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Взеха от Дошков линия №37, поема я друг превозвач

„ Меритранс 2017“ ЕООД поема линия №37 от градския транспорт, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Досега маршрутът на автобус 37 се изпълняваше от „Хеброс бус “ по договор от февруари 2018 г., според който фирмата на Веселин Дошков държеше градските линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66,..

обновено на 14.08.24 в 16:25

Кметове от пловдивска област се обявиха срещу новата наредба за такса смет

Кметовете от Пловдивска област настояват да се отложи или отмени новата наредба за изчисляване на такса битови отпадъци. Според тях наредбата в настоящия й вариант е неприложима, а основната тежест ще падне върху гражданите. Това стана ясно на среща при областния управител по инициатива на местната власт, посветена на проблемите около..

обновено на 14.08.24 в 16:25

Измамници отнеха три апартамента от пловдивчанин

Четирима мъже и жена са измамили 57-годишен пловдивчанин да прехвърли трите си апартамента в Пловдивския квартал „Кючук Париж“ на други хора, като системно го напивали. Районната прокуратура повдигна обвинения срещу петимата, единият от които е бил помагач за измамата, в резултат на която на жертвата са нанесени крупни финансови щети,  на пазарната..

обновено на 14.08.24 в 16:25

Угасено е пламналото сметище в "Столипиново"

Погасен е пожарът, който пламна към 13.30  от запалени отпадъци  избухна  пловдивския кв. "Столипиново".  Огънят тръгна от поредното нерегламентирано сметища на ул. "Крайна", в близост до постройки, съобщиха от противопожарната служба.  Четири пожарни автомобила и един със специализирана автомеханична стълба гасиха пламъците, образували гъсти черни..

обновено на 14.08.24 в 16:15

РИОСВ иска засилване на мерките за безопасност заради жегите

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив Ивайло Йотков изпрати писмени предписания за засилване на мерките за безопасност до всички оператори на предприятия, класифицирани с риск от възникване на пожари или аварии.   Този тип обекти в Пловдивска област са 16 на брой, като тяхната дейност е свързана със съхранение и..

публикувано на 14.08.24 в 16:05