Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на решимост от страна на ЕС е пагубна за бъдещето

В много ситуации в света големият липсващ е именно Европа. Ние не виждаме обща европейска политика или европейска обща позиция по Сирия, не виждаме обща европейска позиция по много въпроси, свързани с последните разкрития, които виждаме, в случая със Скрипал например. И това е сериозният проблем пред Европа – как да направи така, че да говори с един глас и как да направи така, че да заеме своето място в световните дела. Това коментира експертът по сигурността Йордан Божилов. 

По думите му това е свързано и с дискусиите, които вървят в европейските страни -  каква Европа искат да виждат, но също така и с желанието ни да  видим една по-силна позиция на общите органи на Европейския съюз, включително на върховния представител за външната политика, която трябва да консолидира позицията на европейските страни. За съжаление това не става, подчерта Божилов. .

Не, аз не бих казал, че има опасност или вероятност за сериозен, мащабен сблъсък между Русия и Съединените щати. Ако говорим за това, което става в Сирия, за мен, по всяка вероятност, ще има удари срещу сирийски обекти най-вече като отговор на химическата атака, защото недопустимо е да бъде използвано химическо оръжие срещу мирно население. Това е едното нещо.

 Следващото нещо,  аз не мисля, че САЩ ще се ангажират със сериозна сухопътна намеса в конфликта в Сирия. Не виждам, честно казано, и една стратегия на САЩ краткосрочна, средносрочна и най-вече дългосрочна за това, какво трябва да се направи в Сирия, така че да се прекрати сирийската гражданска война. А виждаме, че тази Ислямска държава – терористична организация, на практика изгуби позициите си, разгромена е организацията, но радикализацията продължава в тази страна.

Виждаме, че сирийската армия, подпомагана от Иран и Русия най-вече завладява или отвоюва територии от собствените си граждани. Как ще се управлява това население, как ще се установи мир в тази държава, която на практика е раздирана от вътрешни противоречия? 

От друга страна, виждаме и намесата на Турция. Турция също завладява градове в Сирия – как ще ги управлява тя тези градове? Така че ситуацията е изключително сериозна. Проблемът е, че аз лично, както и много наблюдатели, не виждам позитивното решение.

Не изключвам нова доза на напрежение в много сфери, но най-вече в  политическата риторика, информационните кампании. Ние виждаме колко различни тези се пускат от различните страни. Впрочем, една от тезите, които Русия сега разпространява е, че ето, евентуална намеса на САЩ в Сирия ще доведе до нова световна война, не, това няма да стане. Сирия е поле на прокси войни. Тя няма да доведе до глобален сблъсък между Русия и САЩ. Ще повторя, аз не изключвам отговор на САЩ като реакция на това, което беше направено, а именно използване на нервнопаралитичен газ и други химически агенти срещу мирно население. Това е недопустимо.

В случая трябва да кажем, че основната роля е на Фредерика Могерини и аз виждам именно липсата на консолидиращата сила на този изключително висок пост в ЕС.  Европа не е играч и Европа е големият липсващ в търсенето на решение. Европа няма консолидирана политика и за съжаление Европа би била и най-силно засегната от потенциални бежански вълни. Тази липса на консолидация, липса на отговор, липса на решимост в действията на ЕС ще бъде изключително пагубна в дългосрочен период.

Един от сериозните диспути в САЩ и в Европа, които се водят, е, защото ние все повече и повече живеем в интернет пространството, все повече и повече споделяме собствена информация, без да знаем точно как тя ще бъде използвана. И тук има няколко неща. Първо, технологиите се развиха,  регулациите, било то юридически, било то административни изостават.  Затова се появява и този вакуум, който позволява да бъдат използвани на ръба на закона, а понякога и данни, и възможности за лобиране, възможности за влияние на демократични процеси. Ние трябва да осъзнаем какво представлява новата техника и новата технология и да действаме изпреварващо, а не така, както се получава сега с фейсбук  впоследствие, след като се е разбрало.

  Ние знаем, че тези технологии могат да бъдат използвани и за много положителни неща, включително анализ на постове във фейсбук, разкриване на латентна престъпност, която обикновено не се съобщава на полиция и да се вземат мерки за повишаване сигурността на гражданите. Естествено недопустимо е да бъде използвана лична информация. Това сега се прави в Европа – регулация на защита на личните данни, именно да се отчете развитието на новите технологии. 

Интервюто е в звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44