Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на решимост от страна на ЕС е пагубна за бъдещето

В много ситуации в света големият липсващ е именно Европа. Ние не виждаме обща европейска политика или европейска обща позиция по Сирия, не виждаме обща европейска позиция по много въпроси, свързани с последните разкрития, които виждаме, в случая със Скрипал например. И това е сериозният проблем пред Европа – как да направи така, че да говори с един глас и как да направи така, че да заеме своето място в световните дела. Това коментира експертът по сигурността Йордан Божилов. 

По думите му това е свързано и с дискусиите, които вървят в европейските страни -  каква Европа искат да виждат, но също така и с желанието ни да  видим една по-силна позиция на общите органи на Европейския съюз, включително на върховния представител за външната политика, която трябва да консолидира позицията на европейските страни. За съжаление това не става, подчерта Божилов. .

Не, аз не бих казал, че има опасност или вероятност за сериозен, мащабен сблъсък между Русия и Съединените щати. Ако говорим за това, което става в Сирия, за мен, по всяка вероятност, ще има удари срещу сирийски обекти най-вече като отговор на химическата атака, защото недопустимо е да бъде използвано химическо оръжие срещу мирно население. Това е едното нещо.

 Следващото нещо,  аз не мисля, че САЩ ще се ангажират със сериозна сухопътна намеса в конфликта в Сирия. Не виждам, честно казано, и една стратегия на САЩ краткосрочна, средносрочна и най-вече дългосрочна за това, какво трябва да се направи в Сирия, така че да се прекрати сирийската гражданска война. А виждаме, че тази Ислямска държава – терористична организация, на практика изгуби позициите си, разгромена е организацията, но радикализацията продължава в тази страна.

Виждаме, че сирийската армия, подпомагана от Иран и Русия най-вече завладява или отвоюва територии от собствените си граждани. Как ще се управлява това население, как ще се установи мир в тази държава, която на практика е раздирана от вътрешни противоречия? 

От друга страна, виждаме и намесата на Турция. Турция също завладява градове в Сирия – как ще ги управлява тя тези градове? Така че ситуацията е изключително сериозна. Проблемът е, че аз лично, както и много наблюдатели, не виждам позитивното решение.

Не изключвам нова доза на напрежение в много сфери, но най-вече в  политическата риторика, информационните кампании. Ние виждаме колко различни тези се пускат от различните страни. Впрочем, една от тезите, които Русия сега разпространява е, че ето, евентуална намеса на САЩ в Сирия ще доведе до нова световна война, не, това няма да стане. Сирия е поле на прокси войни. Тя няма да доведе до глобален сблъсък между Русия и САЩ. Ще повторя, аз не изключвам отговор на САЩ като реакция на това, което беше направено, а именно използване на нервнопаралитичен газ и други химически агенти срещу мирно население. Това е недопустимо.

В случая трябва да кажем, че основната роля е на Фредерика Могерини и аз виждам именно липсата на консолидиращата сила на този изключително висок пост в ЕС.  Европа не е играч и Европа е големият липсващ в търсенето на решение. Европа няма консолидирана политика и за съжаление Европа би била и най-силно засегната от потенциални бежански вълни. Тази липса на консолидация, липса на отговор, липса на решимост в действията на ЕС ще бъде изключително пагубна в дългосрочен период.

Един от сериозните диспути в САЩ и в Европа, които се водят, е, защото ние все повече и повече живеем в интернет пространството, все повече и повече споделяме собствена информация, без да знаем точно как тя ще бъде използвана. И тук има няколко неща. Първо, технологиите се развиха,  регулациите, било то юридически, било то административни изостават.  Затова се появява и този вакуум, който позволява да бъдат използвани на ръба на закона, а понякога и данни, и възможности за лобиране, възможности за влияние на демократични процеси. Ние трябва да осъзнаем какво представлява новата техника и новата технология и да действаме изпреварващо, а не така, както се получава сега с фейсбук  впоследствие, след като се е разбрало.

  Ние знаем, че тези технологии могат да бъдат използвани и за много положителни неща, включително анализ на постове във фейсбук, разкриване на латентна престъпност, която обикновено не се съобщава на полиция и да се вземат мерки за повишаване сигурността на гражданите. Естествено недопустимо е да бъде използвана лична информация. Това сега се прави в Европа – регулация на защита на личните данни, именно да се отчете развитието на новите технологии. 

Интервюто е в звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33