От гледна точка на това, че в Космоса има много неблагоприятни фактори за нормално хранене, космическата храна е особен вид храна. Факторите – безтегловност, повишено налягане, висока радиоактивност, високо нервно-психично напрежение и др. трябва да бъдат преодолени, за да може да се стигне до нормално хранене в Космоса, подчерта Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии към Висшата селскостопанска академия в София.
Впоследствие са започнали нови разработки за храна в туби, консервни кутии, които са довели до създаване на нови допълнителни проблеми при използването им на място и така се е достигнало до създаването на стандартна храна. Такава, с каквато се храним на Земята, но от нея е извлечена със специална технология водата.
Процесът на лиофилизация, който представлява отделяне на водата при ниска температура и под вакуум, запазва абсолютно всички биологично активни вещества, намиращи се в храната и това отваря възможност за производство на концентрати, екстракти, които могат да се прилагат освен в Космоса, и при разработката на храни, които да се използват тук, на Земята. Всеки един може да използва тази храна.
По думите на Солаков, липсата на гравитация в Космоса се отразява на вкусовите качества на храната.
Когато организмът е поставен в екстремални условия, тогава се променят редица функции на организма, вкл. и на вкусовите рецептори. Всичко в организма става чрез пренос на сигнали по невронен път и когато организмът е поставен в екстремални условия, се променят и реакциите му.
По думите на Солаков, в момента у нас има достатъчно специалисти, които могат да произвеждат качествена космическа храна, нови технологии се разработват постоянно, но все още от страна на бизнеса няма заявен интерес да се инвестира в тази сфера. Апаратурата не е никак евтина, обработената храна също не е евтина, но затова пък е най-качествената, подчерта Николай Солаков.
Чуйте повече от звуковия файл:
Националният изпълнителен съвет (НИС) на СДС на свое заседание е взел единодушно решение да подкрепи правителството на коалиционните си партньори - ГЕРБ, защото това се налага в момента. Това заяви в програма "Точно днес" евродепутатът от ЕНП, седесар и началник на кабинета на президента Петър Стоянов Илия Лазаров. Той припомни, че подобна..
Изслушването на ДАНС и службата за разузнаване породи повече въпроси отколкото отговори и още повече съмнения. Това коментира за Радио Пловдив местният депутат от „Възраждане“ Ангел Георгиев за изслушването на шефа на ДАНС за забраната на собственика на „Ботев“-Пд Антон Зингаревич за влизане в България. Той обаче направи уговорката, че не..
В първия работен ден на новото правителство стана ясно, че кадровите промени ще започнат от вторник. До тогава Съветът за съвместно управление ще обсъди предложенията на партиите за новите назначения, като последната дума ще има премиерът Росен Желязков. Как ще се разпределят кадрите на отделните партии, ще има ли взаимен контрол по..
Какво може да очакваме от избраното редовно правителство? Новата коалиция и заявеното управление ще внесе ли стабилност и ще отговори ли на очакванията на хората? Според политолога Петър Чолаков дали кабинетът отговаря на очакванията, ще покажат първите социологически сондажи. "Моята прогноза е, че това правителство ще стартира с много ниско..
Историческият компромис за съставяне на правителство е много тежък в такава ситуация, но над 80% от българите искат да има кабинет, за да може държавата да тръгне в дадена посока, зщото страната ни е в тежка финансова, икономическа, юридическа криза. Това заяви народният представител Станислав Балабанов ден след като кабинетът..