Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест са жертвите на катастрофата край Вакарел, утре е ден на траур

| обновено на 13.04.18 в 17:19

Правителството обяви събота, 14 април - за ден та траур за жертвите от катастрофата на магистрала "Тракия.

Шестима загинаха, а 22-ма ранените при тежката катастрофа с автобус на магистрала "Тракия" край Вакарел, пътуващ от Бургас за София. За седем човека има опасност за живота. Загиналите са 5 жени и един мъж. Пострадалите, сред които и едно дете, са настанени в 4 болници в София. За седем човека има опасност за живота. 


В катастрофиралия автобус на фирма "Юнион Ивкони“ са пътували 7 души от Бургас, 8 от Айтос, 2-ма от Карнобат, 5-ма пътници са се качили в Сливен, един в Пазарджик, а останалите 22-ма души пътуват от Стара Загора. 

Причината за инцидента не е ясна още, каза главният секретар на МВР Младен Маринов на мястото на инцидента. По първоначални данни автобусът на фирма "Юнион Ивкони" е навлязъл в канавката на магистралата, като се предполага, че автомобил го е засякъл странично. Това ще се потвърди обаче от експертиза, посочи Маринов.


Към момента няма данни някой от шофьорите да е употребил алкохол. Сигналът за инцидента е подаден 11,18 ч., като за десет минути са дошли първите патрулни автомобили. Три минути след това е пристигнала и пожарна от Ихтиман.


Движението по магистрала "Тракия" при км 27, в района на Вакарел, се осъществява двупосочно в платното в посока Бургас, информираха от АПИ. Трафикът се регулира от "Пътна полиция". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, препоръчват от Агенцията. 

Автобусът се е движил по редовна линия Бургас-София, притежава валиден технически преглед (номер 15440515 от 06.02.2018) и карта за допълнителен преглед. Превозното средство е с първа регистрация 14.08.2017 г. и е в лиценза на превозвача "Юнион Ивкони". Водачът на автобуса притежава всички необходими документи за извършването на обществен превоз на пътници. 

 Автобусът е нов и не се е движел с превишена скорост. Това каза пред журналисти управителят на „Юнион Ивкони“ Георги Атанасов във връзка с тежката катастрофа на АМ „Тракия“. „Това, което знаем към момента, е, че лек автомобил се е ударил странично в автобуса, поради което автобусът е излязъл от пътното платно.  Съдействам по всякакъв начин. Не е имало превишена скорост, автобусът се е движел с 93 км/ч, това показват данните по GPS-a". 

По думите му шофьорът на автобуса е с 12-13 години професионален стаж като шофьор. 

Поради интензивния трафик по АМ "Тракия" в района на катастрофата при 27-ми км при Вакарел, от Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/ съветват шофьорите да използват следните алтернативни маршрути:
- път I-6 София - Златица - Карлово, и обратно;
- път II-82 София - Самоков - Костенец, пътен възел "Мухово" на АМ "Тракия", и обратно.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.
В агенцията целогодишно, при 24-часов режим, работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища, припомнят от АПИ. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мачът "Ботев" - "Славия" променя маршрута на три градски автобуса

Автобусите по линии № 9, 10 и 36 ще са с променени маршрути в днешната събота - 27 април, за времето от 17 до 22 часа ,  съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е футболният мач „Ботев“ – „Славия“, който ще се играе на стадион „Христо Ботев“. По искане на Областната дирекция на МВР за пет часа ще..

обновено на 27.04.24 в 16:25

Скандал с листата на БСП за Пловдив-област заради Веска Ненчева

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за изборите за Европейски парламент и 50-ото Народно събрание на 9 юни, както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот, съобщи формацията. Скандал е предизвикала листата на Пловдив-област, след като нейният досегашен водач Манол Генов си е дал отвод. На..

обновено на 27.04.24 в 16:15

ПП-ДБ готови да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но без ДПС

300 000 гласа са на пазара и са готови да бъдат купени. За това алармираха от ПП-ДБ. Решението е висока избирателна активност, обяви съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.  На брифинг в Пловдив той заяви, че марионетното правителство на Главчев провежда чистка в институциите. За пример даде смяната на няколко областни управители в страната...

обновено на 27.04.24 в 16:15

Ангел Георгиев води листата на "Възраждане" в Пловдив, Кръстьо Врачев в областта

На изборите на 9 юни партия „Възраждане“ ще се яви с пълна листа от 12 кандидати за депутати за 16-и многомандатен избирателен район Пловдив – град . Водач на листата е Ангел Георгиев , който е бил депутат в три поредни парламента.  Следващите кандидати за народни представители са Елена Грозданова, Стойчо Босев, Апостол Апостолов, Симеон Петров,..

обновено на 27.04.24 в 15:01

Росен Костурков от "Продължаваме промяната" напуска политиката

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Росен Костурков се оттегля от активната политика и няма да се кандидатира на предстоящите избори, съобщи той във "Фейсбук". "За да си ефективен в политическите среди трябва да владееш лицемерието, да си нагъл и нахален, трябва да нямаш, а пази Боже, да си отстояваш принципите си, трябва да..

публикувано на 27.04.24 в 15:00