Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правораздавателната дейност е ефективна, въпреки проблемите

Поздравявам с празника всички юристи и съдебни служители и им пожелавам здраве и успех при осъществяване на нелеката им и отговорна работа, заяви председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова. 

На 16-ти април освен че отбелязваме Деня на Българската Конституция, юристите и съдебните служители, отбелязваме и професионалния ни празник. Тази дата е символична, тъй като на нея през 1879 г. Първото Велико народно събрание приема първата българска  Конституция, наречена Търновска, заради мястото, където се е случило събитието – град Търново. Денят, в който е приета Търновската конституция, е обявен за празник на българските юристи от МС през 1991 г., а през 2010 г. той става празник и на българските съдебни служители.

Спазвайки традицията, на този ден ние ще проведем съвместно със съдилищата в Пловдивската съдебна палата – Окръжен и Районен съд  Ден на отворените врати. Отваряме вратите за посещение на ученици, студенти, журналисти, граждани. Те ще бъдат посрещани от председателите на трите съдилища, а след което ще могат да присъстват на възстановка на наказателен процес по действителен случай. В ролята на съдии, прокурори и адвокати в този процес ще влязат ученици от 12 клас на хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ в Пловдив. Те ще проведат разпити на подсъдим, на вещо лице, на свидетели и процесът ще приключи с постановяване на присъда.

Гостите ще имат възможност да се запознаят и с работата  на съдебната администрация, като посетят деловодствата на съдилищата. В празника ни ще вземат участие и ученици от Националната търговска гимназия, които са провели обучителна практика в Районния съд. Във фоайето на  първи етаж в Съдебната палата ще демонстрират наученото за работата на съда, като извършат информационно обслужване на граждани за движението на интересуващите ги съдебни дела.

Празникът ни е двоен, тъй като това е и седмицата, в която отбелязваме 20 годишнината от възстановяването на Апелативен съд – Пловдив. На 18 април е отчетното ни събрание, на което ще приемем годишния доклад за работата на Пловдивския Апелативен съд и на  окръжните съдилища в неговия апелативен район. Като кулминация на празниците на 20 април ще проведем и тържеството послучай 20-годишнината от възстановяване на пловдивския апелативен съд.

По думите на Иванова, цел на всички инициативи и възстановки на наказателните процеси, които са дългогодишна практика, Часа на класа от 2015-г., е младите хора да повишат знанията си, правата си грамотност и култура. Понякога наглед елементарн, според тях прегрешение, може да доведе до много сериозни последици за бъдещето им, както и за бъдещето на техните семействата.

Това, което политиците разбират и целта, която те преследват, в крайна сметка се проявява в действията им и в работата на законодателния орган. За съжаление много често се извършват промени в нормативната база, с която работят юристите. Те често са „на парче“, не са обмислени достатъчно добре за последиците, които след година или две биха предизвикали. Тези чести промени затрудняват изключително много работата на магистратите. Така тепърва започва да се създава съдебна практика, тя  в началото тя е изключително  противоречива и докато се уеднакви, следват нови промени и всичко започва отначало.

Независимо от проблемите в системата обаче Магдалина Иванова подчерта, че българското правораздаване е ефективно. Като аргумент тя посочи данните в статистическите отчети, които не могат да бъдат пренебрегнати.

За приключване на делата са положили огромни усилия хиляди съдии и съдебни служители. Близо 90% от делата в Пловдивския Апелативен съд се решават в рамките на 3 месеца. Същият е и процентът на потвърдените актове на съдебните състави от Апелативен съд-Пловдив от ВКС.

Считам, че правораздавателната дейност е ефективна, но ако трябва все пак да бъде подобрена, въпросът трябва да се реши от законодателната власт.

Повече чуйте от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00