Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Истинската война предстои и тя ще бъде срещу Иран

Директорът на Центъра за стратегическите изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов смята, че все още не сме изправени пред голяма война, но рисковете от нея са големи. Сред тях той посочи все още неясната  стратегия на САЩ, Франция и Великобритания, особено, ако има повторно използване на химическо оръжие. 


Налице, освен това, е мобилизация на Русия.  Така че, военният потенциал, който се съсредоточава в зоната на конфликта се увеличава, вместо да намалява.


Ударът е опасен прецедент, но  за съжаление многократно повтарян, нарушава се международното право, не се поема отговорност. Това води до рискове, които при малка грешка, може да стигнат до война, включително и ядрена. Според експерта предупрежденията на Русия и на Иран, че ще има ответен удар срещу корабите и самолетите на САЩ и съюзниците е изиграло възпираща роля операцията да бъде кратка. 

Изводът на Симеон Николов е, че атаката е планирана по съвсем друг начин, но за щастие се е разминала.

Тази военна операция нямаше военно - оперативни цели, защото резултатът е нулев. Няма разрушен химически потенциал, защото бяха ударени незначителни обекти. Целта беше да се запази лицето и достойнството на  Доналд Тръмп, защото заканите му стигнаха твърде далече.


Тезата на Николов е, че следващият етап на тази криза ще започне през май, когато Тръмп ще оттегли подписа си  за ядреното споразумение за Иран. Оттам ще тръгне втората кампания. Израел ще нанесе удар върху инфраструктурата на  Иран в Сирия. Ще има Операцията за освобождаване на Идлиб, а там може да има нова провокация с химическо оръжие и западните страни да нанесат втори удар. Дотук ставаше дума за увертюра, истинската война предстои и тя ще бъде срещу Иран. 

Анализаторът смята, че сценарият е залегнал още през 2001-ва година, когато генерал Кларк съобщи, че ще бъдат свалени режимите в Ирак, Сирия, Либия, Ливан, Сомалия, Судан и Иран. Иран е обявен за враг номер 1 на САЩ.  Смяната в екипа на Тръмп показва, че това е най- твърдолинейният и военнолюбивият екип в САЩ. Има вероятност това да не се случи, ако войната на Тръмп във вътрешен план продължи.

Прогнозата е, че Иран не бива да бъде подценяван като играч, но е трудно да се прецени как ще се развият отношенията Русия - Иран и Русия - Турция.  Не вярвам, че Русия ще отстъпи от завоюваните позиции в Сирия. Така че, кампанията продължава, което едва ли означава, че ни чакат спокойни дни в следващите месеци. 

Според експерта при единичен удар, като този от 14-ти април, не сме застрашени от бежанска вълна.  Но при широкомащабен въздушен удар срещу Сирия може да се очакват 100 хиляди жертви и 5 милиона бежанци към Турция. И то в началния й етап, преди влизане в Иран. 


Още от категорията

Малко хора разбират какво става под пластовете на хазарта у нас

„За да има промени в хазартния бизнес, трябва правно прецизиране, т.е. промяна в Конституцията“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Тихомир Безлов – анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. „Моята хипотеза е, че има доста съветници които дават акъл. Самият закон на Валери Симеонов е много рисков от правна гледна точка. От друга..

публикувано на 23.01.20 в 16:40
Златка Цвеева, председател на Инициативния комитет за свикване на местен референдум в Пещера

Референдум да реши за депо за опасни отпадъци в Пещера

Над 300 подписа са събрани за няколко часа само на пунктовете в центъра на Пещера, колко са се подписали в другите пунктове ще стане ясно по - късно . Това обяви пред Радио Пловдив Златка Цвеева , председател на Инициативния комитет, който настоява за провеждането на местен референдум.  Подписката започна тази сутрин, а гражданите настояват..

публикувано на 23.01.20 в 16:03

Училища свиват план-приема заради едносменния режим

Министерството на образованието определи лимит на паралелките с прием след 7-ми  клас, като училищата от Пловдивска област трябва да се вместят в 215.  Това е с 4 паралелки по-малко спрямо миналата учебна година. От РУО - Пловдив потвърдиха, че се запазват паралелките в езиковите гимназии, в Хуманитарната, както и за Математическата гимназия...

публикувано на 23.01.20 в 13:17

Грипният вирус е непредсказуем, протича различно при хората

Грипната епидемия обхваща все повече градове. Главният държавен санитарен инспектор доктор Ангел Кунчев заяви, че страната се намира в навечерието на национална грипна епидемия. В Пловдив няма повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания, отчетен е дори лек спад през последните дни. Вирусът е непредсказуем. Той..

публикувано на 23.01.20 в 10:51

Правителството няма да реши проблемите с околната среда

БСП внесе четвъртия вот на недоверие към правителството на Борисов. Този път за провала на кабинета в политиката на околната среда и водите. Предстои гласуване, а от ГЕРБ очакват, че той няма да мине. Проблемите с околната среда, с нездравословните условия на живот се натрупват. В Пловдив достатъчно дълго се коментираше ситуацията с мръсния..

публикувано на 23.01.20 в 10:13